USR Suceava:

Parlamentari suceveni ai PSD şi ALDE au votat pentru reducerea sancţiunilor pentru tăierile ilegale de lemn

USR Suceava condamnă votul din Parlament privind reducerea sancţiunilor pentru tăierile ilegale de lemn, cu atât mai mult cu cât acestea au căpătat o amploare inimaginabilă şi necontrolabilă, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Potrivit sursei citate, Suceava, judeţul cu cea mai mare suprafaţă împădurită din România, va avea cu siguranţă şi cel mai mult de suferit din cauza unui vot iresponsabil al parlamentarilor coaliţiei de guvernare, care au redus substanţial sancţiunile pentru ilegalităţi în exploatarea pădurilor.

„OUG 51/2016 a Guvernului Cioloş stabilea amenzi prohibitive pentru tăierile ilegale de păduri şi, alături de Inspectorul Pădurii, a condus la o scădere considerabilă a infracţiunilor din domeniul forestier. În ciuda acestor evidenţe, parlamentarii majorităţii PSD – ALDE – UDMR, cu indiferenţa opoziţiei PNL şi PMP, au votat în plen desfiinţarea acestor măsuri, inclusiv reducerea cu până la 10 ori a amenzilor pentru tăierile ilegale de material lemnos” se arată în comunicat.

Potrivit USR Suceava, Guvernul Cioloş a mers, în dispoziţiile ordonanţei, până la confiscarea lemnului şi a maşinilor, dar şi la sancţionarea personalului silvic, cel care de multe ori a fost complice la jaful din păduri. Chiar dacă USR a avertizat încă din luna februarie asupra efectelor reîntoarcerii la amenzile prea permisive de dinainte, în şedinţa de plen din 16 mai, partidele tradiţionale au făcut front comun pentru micşorarea amenzilor şi îngreunarea confiscării camioanelor care transportă material lemnos furat. Doar parlamentarii USR s-au opus în bloc la reducerea sau eliminarea de facto a prevederilor OUG 51.

„De acum, nu vor mai fi amendaţi cei care depăşesc cu până la 3% cantitatea de lemn aprobată pentru tăiere, ci doar avertizaţi.

Parlamentarii au redus inclusiv amenda minimă de la 20.000 de lei, la 2.000 de lei (!). Mass-media estimează că la nivelul micşorat de parlamentari, sancţiunile pot fi acoperite din vânzarea doar a unui singur camion cu lemne furate. Parlamentarii au găsit scuze incredibile pentru tăierile ilegale, atât timp cât hoţii vor putea masca operaţiunile sub denumirea de produse accidentale” se mai menţionează în comunicat.

Legea se află la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

USR Suceava notează că dintre parlamentarii de Suceava au votat pentru reducerea amenzilor, favorizând astfel tăierile ilegale de păduri, Ştefan Alexandru Băişanu (ALDE), Eugen Bejinariu (PSD), Emilian Iuliu Havrici (PSD), Cătălin Ioan Nechifor (PSD), Alexandru Rădulescu (PSD).

De menţionat este că OUG 51/2016 emisă de Guvernul Cioloş a fost criticată de factorii implicaţi în industria exploatării şi prelucrării lemnului, care au arătat că întregul sistem a fost blocat din cauza prevederilor „abuzive” şi „neconstituţionale” ale acestui act normativ. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: