Deputatul Ion Bălan îl întreabă pe ministrul Agriculturii:

Vor fi acordate despăgubiri pentru culturile distruse de fenomenele meteo extreme din luna aprilie?

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan l­a întrebat, în Parlament, pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, dacă are în vedere să despăgubească fermierii pentru culturile ce au fost distruse de fenomenele meteo extreme din luna aprilie şi dacă a declanşat mecanismele pentru primirea de ajutoare din partea Uniunii Europene.

Astfel, deputatul sucevean arată ministrului Agriculturii că schimbările climatice bruşte din luna aprilie 2017 au produs daune importante agricultorilor şi că media de culturi calamitate se ridică la circa 30.000 ha/an fiecare judeţ.

El spune că cele mai afectate judeţe au fost cele din Moldova, respectiv Suceava, Iaşi şi Neamţ, unde temperaturile scăzute au fost însoţite de ninsori şi îngheţ.

Deputatul sucevean precizează că deşi Ministerul Agriculturii şi-a făcut datoria şi a plătit subvenţiile agricultorilor, acest sprijin s-a transformat din bucurie în tristeţe din cauză că mulţi dintre producători, care au făcut investiţii importante, se văd în imposibilitatea de a mai relua producţia anul acesta.

Ioan Bălan mai adaugă că, la trei decenii de la căderea comunismului, agricultorii români nu au sisteme moderne de protecţie a culturilor şi nici un sistem accesibil de asigurare a culturilor.

În aceste condiţii, deputatul sucevean îl întreabă pe Petre Daea dacă a declanşat sau intenţionează să declanşeze mecanismele de sprijin disponibile în UE pentru primirea de despăgubiri în vederea reînfiinţării culturilor sau dacă intenţionează să acorde sprijin direct acestor agricultori.

Totodată, Ioan Bălan îi cere lui Daea să spună care este valoarea investiţiilor care pot fi accesate prin programe finanţate de UE pentru achiziţionarea de plase antiîngheţ sau antigrindină şi dacă Ministerul Agriculturii are un program prin care să se poată accesibiliza accesul producătorilor agricoli români la asigurările împotriva riscurilor naturale. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: