Sinagoga Gah din Suceava va intra din luna mai în programul de vizitare pentru public

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Suceava, prof. Sorin Golda, a declarat pentru NewsBucovina că, începând din luna mai, Sinagoga Gah din Suceava va fi deschisă publicului, urmând să fie anunţat programul de vizitare.

El a spus că lucrările de restaurare din interiorul sinagogii au fost finanţate cu fonduri de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, printre acestea numărându-se montarea unei pardoseli noi, montarea de calorifere şi centrale termice, în timp ce pentru lucrările de restaurare exterioară au fost alocate fonduri de Primăria Suceava.

Prof. Sorin Golda a mai spus că pentru programul de vizitare de la Sinagoga Gah din Suceava va fi desemnată o persoană care să prezinte istoricul clădirii şi al comunităţii evreilor din Suceava. El a subliniat că vizitatorii vor putea vedea şi expoziţia foto-documentară din interiorul clădirii, dar şi registrele de pictură ale Sinagogii, unice în România.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Suceava a precizat că aceeaşi ordine a registrelor de pictură mai este întâlnită la Biserica de la Vatican şi la o sinagogă din Germania.

El a menţionat că simbolurile astrale ale picturii din Sinagoga Gah din Suceava, dar şi de la alte biserici din judeţul Suceava, au fost studiate şi tratate de prof. Dimitrie Olenici într-un volum editat şi lansat recent. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: