Deschis în Cetatea de Scaun a Sucevei şi încheiat la Mănăstirea Putna

Festivalul Internaţional Ştefanian va atrage mesaje din toate zonele cu ctitorii ale lui Ştefan cel Mare

Prima ediţie a Festivalului Internaţional Ştefanian, care va evoca viaţa şi realizările domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt, se va desfăşura în acest an în perioada 24 iunie – 2 iulie, debutând cu pelerinajul de la Suceava prilejuit de sărbătoarea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, şi va fi încheiat cu pelerinajul de la Putna, când se sărbătoreşte Sf. Ştefan cel Mare, hram al mănăstirii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, iniţiatorul festivalului, a anunţat că astăzi, la Muzeul de Istorie, va avea loc o dezbatere pe tema proiectului Festivalul Internaţional Ştefanian, care face parte din programul anual „Hai in Bucovina!”.

La dezbateri, pe lângă specialişti de la Muzeul Bucovinei, şi-au anunţat prezenţa directorii muzeelor din judeţele Botoşani, Neamţ şi Vaslui, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava Ştefan Purici şi pr. Gabriel Herea de la Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi, monument UNESCO.

„Cu această ocazie dorim să conturăm programul Festivalului Internaţional Ştefanian” a spus Flutur.

El a menţionat că, potrivit proiectului de program, la 24 iunie, în Cetatea de Scaun a Sucevei, se vor prezenta mesaje din partea reprezentanţilor zonelor în care sunt ctitorii ştefaniene din România, Ucraina şi Republica Moldova, fiind vorba despre mesaje transmise de reprezentanţi ai clerului şi ai administraţiei publice. În cursul serii de 24 iunie, după prezentarea mesajelor, tot în Cetatea de Scaun, se va juca piesa de teatru „Apus de soare”, prezentată într-o nouă viziune regizorală.

Până în data de 2 iulie se intenţionează organizarea de evenimente la ctitoriile ştefaniene din judeţul Suceava, respectiv la Pătrăuţi, Sf. Ilie, Reuseni, Volovăţ, Putna şi Voroneţ, dar şi în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Alba şi Bistriţa-Năsăud, precum şi în Republica Moldova şi în Ucraina.

În perioada festivalului vor fi programate, de asemenea, proiecţii ale filmelor „Fraţii Jderi” şi „Ştefan cel Mare” şi diverse expoziţii.

În cadrul festivalului se intenţionează organizarea unui pelerinaj pedestru pe traseul Suceava – Putna, cu participarea membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români Suceava şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu plecarea în data de 29 iunie din Cetatea de Scaun şi cu sosirea la Putna, în data de 2 iulie, fiind străbătuţi Codrii Voievodesei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: