Din acest an, la USV

Mai multe categorii de burse sociale: burse ocazionale şi de sprijin financiar

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare Suceava”, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a anunţat, recent, schimbări „semnificative” în ce priveşte bursele sociale, prima fiind modificarea plafonului de acordare a lor de la maximum 10% din fondul de burse, cât era stabilit, la minimum 30% din acest fond. Reamintim că, în general, fondul de burse de orice fel s-a dublat, din acest an, la USV, iar în contextul noilor modificări conducerea USV estimează o creştere a numărului de burse sociale. „Nu am onorat niciodată toate solicitările de burse sociale pentru că nu mai aveam fond. În momentul de faţă putem spune că putem onora aproape toate solicitările de burse sociale. Doar extrem de puţine excepţii nu vor fi onorate, la acele facultăţi unde se va consuma un fond excesiv, peste 30%, e posibil să existe o plafonare şi câţiva studenţi să nu primească bursă socială”. Rectorul a explicat că facultăţile USV sunt extrem de diferite unele de altele, unele la care mediile sunt mai mari, precum Ştiinţe economice şi Drept, şi altele la care mediile sunt mai mici, cum ar fi la facultăţile de inginerie. „Politica fiecărei facultăţi de stimulare a învăţăturii şi a performanţei ştiinţifice se va face în baza autonomiei universitare, care este extinsă la nivelul facultăţilor, acesta este calculul”, a declarat rectorul Popa.

La rândul său, prorectorul cu baza materială şi probleme studenţeşti, prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că se estimează o creştere a numărului burselor sociale, prin faptul că s-a modificat şi vârsta până la care un student poate primi bursa, de la 26 de ani la 35 de ani.

Bursele sociale nu se mai acordă lunar, ci semestrial, dar plata lor poate fi eşalonată pe luni, în funcţie de numărul de zile de activitate didactică desfăşurată de student din numărul total de zile ale semestrului. Rectorul a spus că bursa socială este condiţionată de numărul absenţelor acumulate de student: „Dacă ai depăşit plafonul maxim de 36 de absenţe, pierzi bursa în următoarea lună”, dar studentul respectiv primeşte bursă din luna următoare a semestrului. Sunt mai multe tipuri de burse sociale: pentru studenţii orfani sau cu boli grave, ale căror valori variază între 3600 şi 3700 pe semestru, şi burse sociale pentru studenţii cu venituri scăzute, în cuantum variabil între 3000 şi 3200 lei, care se acordă doar pe parcursul celor 2 semestre. Aceşti studenţi trebuie să dovedească că venitul lunar mediu net pe membru de familie este mai mic decât cel mediu net pe ţară, de circa 1050 lei.

Trei categorii de burse sociale ocazionale: pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, de maternitate şi în caz de deces

Se vor mai acorda burse sociale ocazionale, cu plafoane structurate pe trei categorii: pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, cuprinsă între 600 până la 700 de lei pe semestru, în cuantum unic, acordată deci o singură dată pe semestru, care se va adăuga la bursa socială de 3000 până la 3200 lei. Bursa pentru maternitate are valori cuprinse între 7000 şi 10000 lei, fiind acordată studentelor care au născut în timpul facultăţii sau studenţilor USV ale căror soţii nu sunt studente, dar au un venit mai mic de 1.050 de lei pe lună. „Ne dorim ca bursa de maternitate să fie un stimulent şi pentru corectarea natalităţii în societate. Vrem să fie un ajutor important pentru tinerele mămici şi tinerii tătici”. A treia categorie de burse ocazionale este cea de deces, între 4.000 şi 5.000 de lei, care se acordă în cazul decesului unui membru de familie de gradul I.

Noul regulament de acordare a burselor prevede şi o altă categorie de sprijin material, pentru acoperirea costurilor în cazul participării studenţilor la conferinţe şi la alte manifestări ştiinţifice, în sumă de până la 4.500 de lei, pentru publicarea de articole, de până la 3.600 de lei. „Sunt destul de multe articole publicate de studenţi, în colaborare cu cadre didactice îndrumătoare. Doctoranzii vor fi foarte activi pentru a primi acest sprijin financiar, fiindcă ei sunt cei care publică cel mai mult”, a precizat rectorul USV. De asemenea, va fi acordat sprijin financiar şi pentru studenţii clasaţi pe locurile I, II şi III pe podium la concursuri studenţeşti, naţionale şi internaţionale, cuprins între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de valoarea concursului. „Am ţinut neapărat să avem această categorie de sprijin financiar, având în vedere contextul legislativ naţional în care, practic, nu mai există în 2017 posibilitatea ca din fonduri bugetare să se mai acorde vreun premiu la elevi şi studenţi, nici la olimpici. Avem posibilitatea să acordăm acest sprijin financiar din acest fond mărit de burse şi suntem fericiţi că putem să stimulăm, cel puţin parţial, pe cei mai buni studenţi ai noştri”.

Bursa de merit va fi cuprinsă între 3700-4600 lei, considerată „un fel de premiu pentru rezultate bune la învăţătură”, bursa de performanţă – cuprinsă între 4800 şi 8000 lei, tot pentru rezultate bune la învăţătură, dublate, obligatoriu, după cum au decis studenţii şi Senatul USV, de o activitate ştiinţifică – participarea la contracte de cercetare, articole apărute în diverse publicaţii, participare la conferinţe ştiinţifice, la concursuri studenţeşti profesionale.

Mai sunt acordate burse speciale lunare, pentru studenţii cu performanţe cultural-artistice deosebite (până la 900 de lei), cu performanţe sportive înalte, bursă care poate ajunge şi la 6.900 de lei, burse speciale pentru implicare în activităţi extracurriculare şi de voluntariat, de până la 900 de lei, bursă pentru suplimentarea suportului financiar în cadrul unor programe internaţionale, de până la 4000 de lei, într-o plată unică, şi bursă specială pentru studenţi cetăţeni ai statelor din UE, cu rezultate profesionale şi ştiinţifice deosebite, de până la 4.500 lei pe lună.

De anul acesta s-a acordat deja bursa de excelenţă „Ştefan cel Mare”, al cărei cuantum este cuprins între 4000 şi 12000 lei, şi se va acorda într-o plată unică.

Rectorul USV, Valentin Popa, a mai spus că un student care primeşte bursă socială se poate califica şi la orice alt tip de bursă, astfel că venitul lui poate depăşi salariul unui asistent universitar. „Bursele celelalte fiind mult mai mari, dacă ai rezultate bune la învăţătură şi activitate ştiinţifică poţi ajunge să ai o bursă mai mare decât salariul de asistent”. Pe de altă parte, şi studenţii cu taxă care se confruntă cu o situaţie materială dificilă pot primi burse care pot acoperi integral taxa de şcolarizare. „Bursa specială pe care o acordăm studenţilor cu taxă, care se încadrează în diferite situaţii materiale dificile sau legate de anumite boli, poate ajunge până la valoarea celei mai mari taxe care se plăteşte în universitate, adică 4500 lei, care să acopere în totalitate taxa”.

Reamintim că, după suplimentarea cu aproape 50% a fondului pentru burse, bursa minimă de la USV a crescut de la 250 de lei la 600 lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI