Călin Popescu-Tăriceanu

Congres extraordinar ALDE – 21 aprilie, Congresul ordinar – 22 aprilie; voi candida pentru funcţia de preşedinte

Delegaţia permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului extraordinar al formaţiunii în 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunţat copreşedintele formaţiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, el a precizat că va candida pentru funcţia de preşedinte al ALDE. „Delegaţia permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ţinut conform statutului, în cvorum. (S-a aprobat — n.r.) convocarea Congresului extraordinar în data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobată ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilită după trei criterii – 30 % din ponderea numărului de delegaţi va fi dată de numărul de membrii ai organizaţiei, 30 % de rezultatele la alegerile locale şi 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare”, a precizat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, s-a pus problema organizării statutare a Delegaţiei Permanente Naţionale a ALDE.

“Am explicat colegilor mei – în situaţia în care unul din preşedinţi se opune organizării unui congres sau altor decizii importante, atunci sigur că este datoria şi obligaţia statutară a forului celui mai important de conducere între congrese, care este delegaţia, să se convoace. Statutul prevede ca jumătate plus unu din organizaţiile teritoriale care doresc convocare să o poată face. Şi astăzi au fost în mod statutar 111 membri din cei 185 ai Delegaţiei Permanente, drept pentru care am hotărât organizarea Congresului extraordinar în ziua de 21 şi ţinerea Congresului ordinar în ziua de 22. Congresul ordinar va avea două puncte importante pe ordinea de zi – dezbaterile politice şi adoptarea unor documente. (…) A doua componentă – alegeri pentru structurile de conducere la nivel naţional”, a detaliat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente ALDE, însoţit de un grup de membri ai formaţiunii, şi a denunţat reuniunea ca fiind nestatutară. Majoritatea celor care s-au aflat alături de Constantin sunt foşti membri ai Partidului Conservator, patru dintre aceştia ocupând funcţii, în prezent, de secretari de stat. „Am ieşit astăzi din Delegaţia permanentă pentru că am constatat că se încalcă statutul în mod constant. Se doreşte cu orice preţ convocarea congresului (…) să se stingă eventualele nemulţumiri, crezând că asta va fi o soluţie. Nu va fi o soluţie. (…) Suntem într-o situaţie pe care nu ne-am dorit-o. ALDE s-a format acum doi ani de zile, ca o înţelegere verbală şi nescrisă între mine şi Călin Popescu-Tăriceanu. De doi ani de zile şi până acum am fost în situaţia în care ne-am respectat toate angajamentele şi toate promisiunile. (…) Din păcate, încerc de câteva săptămâni de zile să am discuţii constructive cu cei care au format fostul Partid Liberal Reformator, în frunte cu Călin Popescu-Tăriceanu. Aceste discuţii constructive n-au ajuns la un punct comun”, a afirmat Constantin.

Vicepremierul Daniel Constantin, copreşedinte ALDE, a anunţat că luni se va întâlni cu premierul Sorin Grindeanu şi, în cazul în care coaliţia va lua vreo „decizie” în privinţa sa, se va supune.

El a ţinut să sublinieze că nu va pleca din ALDE. „Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii, Oricând, chiar şi mâine, voi avea o discuţie cu prim-ministrul Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret. Am făcut parte şi din Guvernul Victor Ponta şi cred că am îndeplinit pentru partidele din care provin o misiune bună. Am ajutat prin activitatea pe care am avut-o acolo, eu, Sorin Câmpeanu, Cotovelea. (…) Cred că întotdeauna am reprezentat cu cinste şi am făcut-o bine. Dar nu am pus mai presus funcţiile decât poziţiile pe care oamenii care ne-au adus în acele funcţii. in mai mult la oameni decât la funcţii”, a punctat duminică, Constantin, la Palatul Parlamentului.

Copreşedintele ALDE a susţinut că formaţiunea va rămâne unită „cu respectarea legii şi a statutului”. Daniel Constantin a susţinut că a avut duminică dimineaţa o discuţie cu Călin Popescu-Tăriceanu, aproximativ două ore, pe marginea creării mecanismului de transparentizare a deciziilor. „Nu am reuşit”, a mai spus el.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: