Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar

Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, gazdă a unei victorii în dezvoltarea handbalului sucevean

Anul competiţional a venit cu o premieră în calendarul oficial al Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, pentru clasele din ciclul primar incluzând o nouă ramură sportivă de desfăşurare, cea a handbalului mixt.

Corelând politicile de dezvoltare a fenomenului handbalistic naţional cu viziunea FRH s-a reuşit introducerea desfăşurării acestei competiţii până la nivel judeţean. Chiar dacă s-au tot aşteptat şi instrucţiunile scrise până la momentul apropiat desfăşurării etapelor de catedră – municipiu sau cerc – zonă, regulamentul de concurs a fost adaptat după cel din cadrul campionatului naţional. Profesorii direct interesaţi şi pasionaţi de această ramură sportivă, comunicând eficient între ei, au reuşit să pună în practică demararea proiectului.

În linii mari, condiţiile de participare au avut în vedere respectarea anului de naştere 2005 şi apartenenţa elevului nu mai mare de clasa a IV-a, prezentarea documentaţiei complete şi în echipamentul oficial de concurs. Durata uneia din cele două reprize de joc a fost de 15 minute, lotul reprezentativ al instituţiei şcolare având maximum 12 elevi sportivi, pe tot parcursul desfăşurării partidei fiind obligatoriu în teren minimum două fete, sistem 5+1.

Astfel, prima ediţie competiţională a evidenţiat doi poli de desfăşurare: primul, în zona Rădăuţi, unde într-o etapă de cerc s-au confruntat echipele şcolilor din Vicovu de Jos (calificată) şi cea din Milişăuţi; al doilea fiind în zona Suceava, catedra municipală SV 1 reunind echipele şcolilor Nr. 3 şi „Ion Creangă” (calificată), iar în catedra SV 2 nefiind combatanţi, echipa Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” calificându-se direct pentru etapa judeţeană.

Se poate afirma în cunoştinţă de cauză că cei direct implicaţi în pregătirea copiilor sunt ca număr cel puţin dublu faţă de cele doar cinci delegaţii. Cu siguranţă puteau fi mai multe echipe implicate în parcursul competiţional. Dar inerţia, factorii de atitudine, precum şi absenţa unor minime resurse materiale de infrastructură şi-au spus cuvântul.

Chiar şi pentru cei mai puţin cunoscători ai activităţii sportive şcolare este lesne de observat că sfera de interes gravitează în jurul celor trei „numitori comuni” ai handbalului sucevean: LPS SV, CSU Suceava, CSAT „Vicov Bukovina”. Acestea sunt centrele – cluburi – pepiniere care au în pregătire grupe de copii şi juniori.

Concret, ca reacţie la această benefică oportunitate pentru dezvoltarea handbalului au răspuns practic două din cele şase cercuri pedagogice din judeţ: Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei.

În ziua cea mare a etapei judeţene, la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, responsabilul cu ramura sportivă de handbal, prof. Cătălina Loghin, alături de comisia de arbitrii şi-au întâmpinat cu entuziasm oaspeţii concurenţi. Copiii echipei reprezentative a şcolii şi-au îndeplinit cu succes rolul gazdelor ospitaliere, străduindu-se ca pe parcursul întregii activităţi toţi participanţii să se simtă bine.

A fost o ediţie foarte reuşită, începută cu o emoţionantă şi solemnă deschidere, parada echipelor participante defilând pe acordurile imnului naţional şi a celui olimpic. După alocuţiunea de bun venit a observatorului oficial, responsabilul de catedră prof. Ioan Drăgoiu, s-au punctat angajamentele-jurământ ale organizatorului şi corpului de arbitrii.

Pentru cele şase meciuri desfăşurate, cavalerii fluierului Vasile Boca (antrenor CSU) şi studentul Gabriel Cîmpan (fost jucător de performanţă LPS SV) au fost ajutaţi la masa verde de către elevii juniori Ştefan Nasie, Iustin Danalache (responsabil cu sonorizarea) şi Denis Cîrlan. Asistenţa medicală a fost asigurată de către doamna Cristina Macovei.

Clasamentul judeţean al primei ediţii de handbal mixt – clasele primare:

  1. Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava (ASŞ „Obcini”), prof. Alexandrina Jijie, Daniel Ceobanu;
  2. Şcoala Gimnazială Milişăuţi (ASŞ „Lumina”), prof. Marius Păsăilă;
  3. Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava (ASŞ „Leader”), prof. Maria Bestiuc Afanasov, Vasile Corbu;

Menţiuni:

  1. Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava (ASŞ „Ştiinţa”), prof. Cătălina Loghin, Dumitru Irimia, Ioan Drăgoiu;
  2. Şcoala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos (ASŞ „Campionii”), prof. Mihai Luţa, Sandu Ioan Zubaş.

Pe parcursul activităţii competiţionale gazdele au asigurat tuturor participanţilor apa plată, oferind în cadrul premierii dulciuri şi fructe.

Festivitatea de încheiere a competiţiei a prilejuit recompensarea tuturor copiilor cu câte o diplomă şi o cupă personalizată pentru fiecare echipă, toate puse la dispoziţia evenimentului de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, prin bunăvoinţa domnului director prof. Petru Enache.

Responsabilul de cerc pedagogic, prof. Dumitru Irimia, în calitate de reprezentant al IŞJ Suceava, a înmânat diploma oficială fiecărei echipe participante la concurs.

Întrecerea s-a desfăşurat în spiritul regulamentului şi fair-play-ului. Dârzenia şi voinţa de a învinge i-au ajutat pe cei mai buni să câştige, fără a uita o clipă de plăcerea şi bucuria jocului în sine. Comisia de organizare, cât şi corpul de oficiali au acţionat pentru deplina reuşită a competiţiei, asigurând desfăşurarea acesteia într-un spirit de sportivitate.

„Ne-am străduit să facem tot ce-i posibil în favoarea copiilor. N-am dorit să epatăm. Considerăm că aşa trebuie trataţi elevii noştri, chiar dacă forurile superioare nu ne pot pune nimic la dispoziţie. Feedbackul l-am primit: am fost eficienţi, reuşind o premieră frumoasă, de suflet şi pasiune pentru handbal. Pentru viitor, sperăm să avem puterea maximă şi resursele minime măcar, de fiecare dată să putem asigura, dincolo de bătălia din teren, condiţiile unei atmosfere cu adevărat plăcute, de sărbătoare şi satisfacţie pentru orice copil participant, indiferent cu ce rezultat termină competiţia. Dorim ca la olimpiada viitoare colegii să capete mai mult curaj, având iniţiativă şi dorinţă de comunicare pentru a antrena în competiţie cât mai multe şcoli din judeţ, mai multe meciuri pentru fiecare etapă de concurs” a menţionat prof. Cătălina Loghin.

Şi toate acestea au fost posibile datorită „lăudabilei iniţiative şi tenacităţii domnului profesor Dumitru Irimia, care a reuşit să faciliteze includerea în calendarul competiţional ONSŞ activitatea sportivă şi locul cuvenit handbalului practicat de către micii pasionaţi jucători ai claselor primare. La câte, din păcate, nu prea merg în jurul nostru, putem spune că am înregistrat reuşita acestei prime ediţii ONSŞ ca pe o mare victorie a handbalului juvenil” a precizat preşedintele comisiei judeţene de arbitraj, prof. Ionel Bădeliţă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!