Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Fălticeni

Marţi, 24 ianuarie, la sediul Protoieriei Fălticeni, au fost organizate, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ample manifestări cultural-artistice menite să marcheze împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestarea a reunit preoţii din cadrul Protoieriei Fălticeni, dar şi fălticeneni dornici să sărbătorească altfel ziua Unirii.

Programul întâlnirii a început cu rugăciuni de binecuvântare şi de mulţumire pentru împlinirea acestei dorinţe a românilor. În cuvântul său, preotul protoiereu Adrian Dulgheriu a adus în atenţie evenimente istorice care s-au succedat pentru înfăptuirea Unirii Principatelor Române, dar şi contribuţia şi evoluţia Bisericii Ortodoxe Române, care a fost implicată în toate aceste momente premergătoare şi momentele însăşi prin implicarea slujitorilor ei.

„Punctul important în evoluţia Ţărilor Române şi avansarea spre idealul de unire s-a înfăptuit abia în anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. În deschiderea şedinţei din 5 ianuarie 1859 a Adunării elective de la Iaşi, când a fost ales ca domn al Moldovei Alexandru Ioan Cuza, s-a săvârşit slujba de Te Deum în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc (Iaşi). Cu acest prilej, pr. arhim. Neofit Scriban a rostit o predică prin care îndemna ascultătorii la unire, strigând cu glas tare: Credinţa română şi Unirea Română. În Adunarea electivă, ultimul vot l-a avut preşedintele Adunării, mitropolitul Sofronie Miclescu, care a rostit cuvintele de la proclamarea Unirii în Divanul ad-hoc: unde-i turma, acolo este şi păstorul. Mitropolitul proclamă apoi pe domnul ales, care depune jurământul în numele Sfintei Treimi, cu mâna pe Sfânta Evanghelie.

În Ţara Românească, după Te Deumul săvârşit în Catedrala Mitropolitană, toţi participanţii la vot au depus jurământul în numele Sfintei Treimi (aveau de atunci ideea că cele trei provincii româneşti trebuie să fie unite ca şi Sfintele Persoane ale Sfintei Treimi – de aceea şi multe dintre catedrale au hramul Sfânta Treime: Sibiu, Blaj, Alba Iulia, Arad), iar după terminarea votului, preşedintele Adunării, mitropolitul Nifon, a proclamat pe unicul domnitor al Principatelor Române, pe Al. I. Cuza. Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să păstrăm şi să cultivăm darul unităţii naţionale ca fiind un simbol al demnităţii poporului român!” a spus protopopul Adrian Dulgheriu.

Mişcările unioniste la Fălticeni

PC pr. Cătălin Simion de la Biserica Şcolii Militare şi Subofiţeri din Fălticeni a amintit despre lucrurile petrecute în zona oraşului şi „cei 40 de tineri care au participat la mişcările unioniste pentru înfăptuirea Unirii Mici, alături de fraţii Manolache, Costache, Morţun, Iancu, fraţii Matei şi Alecu Millo, Dimitrie şi Alecu Grigoriu, stareţii de la mănăstirile Râşca şi Slatina (unde se afla şi centrul unionist, iar egumen era Calinic Miclescu) şi de foarte mulţi ţărani din zonele limitrofe Fălticeniului”. Preotul a vorbit şi despre importanţa unităţii Militare care a participat atât la războiul de independenţă, războaiele balcanice şi cele două războaie mondiale.

În continuare, pr. Florentin Gheorghiu, de la parohia Boura, a adus o completare recitând poezii din compoziţie proprie, „Năzuinţa libertăţii”: „Visul blândului popor,/ A făcut din Cuza – omul/ Un erou nemuritor. Într-un gând, într-o credinţă/ Tot poporul a sărit,/ Iaşul, Bucureştiul în grabă/ Într-un cuget s-au unit…/ Griji, nevoi, durere/ I-au unit mai mult la greu,/ Rămânând legaţi în suflet/ Scutul le-a fost Dumnezeu./ O iubire de pământ/ O credinţă ca de fier,/ Ne-a ţinut uniţi pe viaţă/ Asta-i al nostru mister”.

Recital de cântece şi poezii patriotice

Elevii de la grupul folcloric condus de pr. prof. Bogdan Feştilă au intonat imnul şi au cântat cântece populare patriotice, a fost jucată sceneta Moş Ioan Roată şi Cuza de către elevii de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, îndrumaţi de pr. Ciprian Meştereanu şi prof. Maria Peiu, iar copiii de la Şcoala Gimnazială Herla au recitat poezii alese special pentru acest moment, îndrumător fiind pr. Pica Constantin. Balada lui Constantin Brâncoveanu a fost cântată de grupul psaltic al Colegiului „Nicu Gane”. Manifestările dedicate acestui eveniment s-au încheiat cu un mic recital al corului Protoieriei Fălticeni. La final, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulţumit preoţilor, profesorilor, elevilor de la şcoala militară, de la licee şi gimnazii pentru participare.

„Sperăm ca această colaborare dintre Biserică – Armată – Şcoală să continue atât prin activităţi culturale dar şi social-caritabile” a fost îndemnul protopopului Adrian Dulgheriu.

Activităţi cultural-educative dedicate Zilei Unirii şi la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi

În ziua de 25 ianuarie, începând cu ora 13, în amfiteatrul Şcolii de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni s-a desfăşurat un spectacol artistic dedicat sărbătoririi a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Spectacolul a fost susţinut de către un grup vocal de elevi jandarmi care au recitat poezii şi au intonat cântece patriotice şi de cătănie, de membri ai Cenaclului Literar „Eugen Lovinescu” din Fălticeni şi de un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială din Hârtop, membri ai grupului artistic „Moldava”, sub coordonarea profesorului pentru învăţământul primar Lenuţa Rusu. Spectacolul a fost prezentat de către un fost ofiţer al unităţii, col. (r.) Dumitru Simion, membru al cenaclului literar. În încheiere, toţi cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii, pe platoul şcolii, beneficiind de aportul fanfarei din Preuteşti.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI