Sfântul Ierarh Grigorie de Nazianz sau Teologul

 Sfântul Grigorie Teologul mai este numit şi Grigorie de Nazianz. A păstorit pentru o perioadă scurtă de timp la Nazianz, o localitate în apropiere de locul naşterii sale, Arianz, în Asia Mică, Turcia de azi.

La data de 25 Ianuarie, Teologul sfânt Grigorie este sărbătorit de Biserica noastră. Tot acum este cinstit şi Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului.

Alături de Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, şi de Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Sfântul Grigorie Teologul este sărbătorit la data de 30 Ianuarie. Sunt numiţi cei Trei Ierarhi, trăitori în veacul al IV-lea, numit „veacul de aur” al Bisericii pentru libertatea acordată creştinismului, dezvoltarea Bisericii şi clarificarea învăţăturii drepte de credinţă de către marii ierarhi teologi creştini.

Sfântul Grigorie este numit Teologul pentru ale lui nestemate, „Cele cinci cuvântări teologice”, rostite în anul 380 la Constantinopol, când se afla în nobila vrednicie de patriarh. În Biserica „Anastasia”, a Învierii, Sfântul Grigorie cuvânta zilnic la Sfânta Liturghie. Asistau la slujbele sale ortodocşii, dar şi ereticii arieni, care primejduiau tare mult unitatea şi liniştea Bisericii în acele timpuri.

Mare apărător al Ortodoxiei, Sfântul Grigorie a fost şi preşedinte al Sinodului al II-lea Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. Prin cuvântările şi discursurile sale, trezea conştiinţele şi îmbărbăta pe creştini la lupta cea dreaptă. Curajul său a străbătut veacurile, fiind următor al martirilor creştini. În ultimii ani ai vieţii, grav bolnav cu picioarele, nemaiputând merge, Sfântul Grigorie a fost transportat cu targa de la Arianz până în satele din apropiere pentru a predica adevărul şi a contracara ofensiva ereticilor.

Fericirea a VIII-a: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este Împărăţia Cerurilor” a fost mottoul lui în viaţa sa închinată slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor. A fost chinuit, umilit, batjocorit şi hăituit de ereticii arieni. Din cauza unor cuvinte nedrepte şi a unor acuzaţii false a unor oameni răutăcioşi, Sfântul Grigorie a fost izgonit din Cetatea Împărătească. S-a retras apărătorul Sfintei Treimi la Arianz, satul său natal. A trăit ultimii ani ai vieţii într-o colibă, în linişte, rugându-se ca Biserica toată să fie ocrotită de neunire şi vrăjmăşii.

Sfântul Grigorie a fost şi un mare milostiv. Se cunosc atâtea relatări cu săracii care erau miluiţi şi cum dăruia Sfântul tot ce primea la biserică celor năpăstuiţi. Vreme de 60 de ani, din 330 până în 390, s-a străduit să ajute şi să dăruiască iubire. Chiar în Testamentul său, el scrie că lasă toată averea pe seama Bisericii din Nazianz, spre a fi întrebuinţată în folosul săracilor.

Nu doar cuvântări, scrisori, predici şi explicări ale cărţilor Sfintei Scripturi, ci şi poezii şi poeme a scris Sfântul Grigorie Teologul. Este un mare poet al Bisericii şi al creştinismului. Opera care este sublimă şi arată că slujirea la Sfântul Altar a lui Dumnezeu este „arta artelor şi ştiinţa ştiinţelor” se numeşte „Despre preoţie”. Preoţia este socotită de Sfântul Grigorie „chemare de sus”.

Sfântul Grigorie de Nazianz sau Teologul străluceşte puternic pe cerul Ortodoxiei universale, miluind pe toţi cei care cheamă în rugăciuni şi ajutorul său către Bunul Dumnezeu. (Pr. prof. JUSTINIAN-REMUS A. COJOCAR, Protopopiatul Succeava II)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI