Pe raza municipiului Suceava

Tânăr din Moara „şmenuit” la un schimb valutar făcut la negru

Bucuria sărbătorilor de iarnă s-a transformat în câteva clipe în necaz pentru un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Moara, după ce luni a schimbat valută „la negru” pe raza municipiului Suceava. Victima a venit în municipiu în jurul orei 14 şi a mers la o casă de schimb valutar din cartierul George Enescu, pentru a schimba 600 de euro. Ajuns la casa de schimb şi constatând că în interior era aglomeraţie, tânărul a decis să aştepte în faţa imobilului, să se mai elibereze. Acela a fost momentul în care a fost abordat de un bărbat necunoscut, care l-a întrebat dacă aşteaptă la rând să schimbe bani. Răspunsul fiind pozitiv, necunoscutul i-a spus că şi el doreşte să cumpere valută şi a venit imediat cu propunerea să facă tranzacţia între ei…

A primit doar jumătate din sumă

Conform înţelegerii, pentru cei 600 de euro, tânărul ar fi urmat să primească suma de 2.688 lei. „Persoana necunoscută i-a solicitat celei vătămate să o urmeze pe trotuarul de vizavi, unde a scos un teanc de bani în bancnote de 500 lei şi 10 lei, numărând apoi o sumă de bani, după care i-a înmânat-o reclamantului, spunându-i că e suma solicitată de acesta, respectiv 2688 lei. Partea vătămată a luat banii, i-a numărat, constatând că este suma cerută, însă persoana necunoscută i-a solicitat din nou banii, să îi mai numere o dată, deoarece era posibil să fi greşit” se arată în cercetările efectuate de poliţişti. Atunci a fost demarată şi metoda „şmen”, prin care victima a primit doar aproape jumătate din bani. După ce a luat înapoi bancnotele din mâna tânărului, necunoscutul i-a distras atenţia, întrebându-l unde se află telefonul său, sens în care s-a întors spre lateral, astfel mascând mâna în care avea banii, după care i-a înapoiat acestuia o altă sumă. Bucuros că tranzacţia a reuşit, tânărul a mers la autoturismul cu care venise, dar aici i s-a părut că teancul de bani nu mai este la fel de gros ca prima dată, aşa că a numărat şi el banii din nou, constatând că are doar 1.428 lei, cu 1.260 lei mai puţin decât suma iniţială. Conştientizând că a fost înşelat, s-a întors în locul unde a avut loc tranzacţia, dar persoana cu care făcuse schimbul valutar nu mai era de găsit.

Luna cadourilor este şi o lună aşteptată de şmenari

În decembrie, mulţi dintre românii plecaţi în străinătate revin acasă pentru a petrece împreună cu familiile sărbătorile. De asemenea, se remarcă o creştere a circuitului valorilor monetare şi a tranzacţiilor comerciale, iar, în multe dintre cazuri, oamenii schimbă valută şi mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului. Deşi în mod constant poliţiştii promovează recomandări preventive, unii suceveni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor. Metoda „şmen” presupune ca, la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra. Dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie şi, imediat, sub pretextul că în zonă şi-au făcut apariţia poliţiştii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înşelată şi a primit mai puţini bani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: