Cuba

Cenuşa lui Fidel Castro, înhumată într-o ceremonie privată la cimitirul Santa Ifigenia

Funeraliile lui Fidel Castro s-au încheiat ieri la Santiago de Cuba (est), fief al revoluţiei cubaneze, într-o ceremonie privată care a pus capăt celor nouă zile de doliu decretate după moartea fostului preşedinte, la 25 noiembrie, la vârsta de 90 de ani, transmit AFP, Reuters şi EFE. „Nu s-a ţinut niciun discurs, a fost foarte sobru, n-au fost decât cenuşa care a fost îngropată, şi au fost acolo familia, guvernul şi toate oficialităţile”, a declarat pentru AFP ministrul ecologiei, Ségolene Royal, care a reprezentat guvernul francez la aceste funeralii marcate, potrivit lui Royal, de „multă sobrietate, de serenitate”.

Iniţial, ceremonia funerară urma să fie televizată, dar presa oficială a anunţat că ceremonia va fi „solemnă, dar privată” cu doar câteva ore înainte, transmite Reuters. Televiziunea cubaneză a întrerupt transmisia live la ora începerii ceremoniei. În acel moment, la Havana, tunurile armatei au tras 21 de salve care au răsunat în capitala Cubei.

sicriu-fidelUrna care conţinea cenuşa lui Castro a fost adusă de soldaţi la cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba, la 800 km sud-est de Havana. Mii de oameni s-au aşezat de-o parte şi de alta a drumului şi au cântat imnul naţional la sosirea urnei.

Mai mulţi preşedinţi de stânga, printre care şeful statului venezuelean Nicolas Maduro, au fost prezenţi la funeralii, însă nu şi lideri precum preşedinţii american Barack Obama, francez Francois Hollande şi rus Vladimir Putin, care şi-au trimis reprezentanţi.

Rămăşiţele pământeşti ale celui care a fost părintele revoluţiei cubaneze, decedat la 25 noiembrie, la vârsta de 90 de ani, au sosit sâmbătă în Santiago de Cuba după ce au parcurs în etape, timp de patru zile, cei aproape 1.000 de kilometri care despart capitala Havana de oraşul din estul Cubei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI