Câini salvatori

Timp de două zile, pe 26 şi 27 noiembrie, s-a desfăşurat la Cluj cea de-a treia ediţie a „Cupei Clujului” la atelaje trase de câini. La competiţia organizată de Asociaţia House of Happy Living, judeţul Suceava a fost reprezentat de Dumitru Ionuţ Pascu, salvamontist activ în formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei, care a a concurat împreună cu Erik, un ciobănesc belgian Malinois, singurul câine atestat oficial şi operaţional pentru salvarea din avalanşe din Moldova, şi Ajak, un tânăr Husky Siberian aflat la prima competiţie de acest gen. La competiţia organizată pe Feleac, au participat 80 de câini din rasele Husky Siberian, Malamut de Alaska, Samoyed, câini de Groenlanda, dar şi câini din rasa Ciobănesc Australian, Ciobănesc German, Malinois, Beagle, Yorkshire terrier, Akita inu, Welsh Corgi Cardigan şi metişi. Ei au participat la probele de atelaj canin pe 3 sau 4 roţi (tricicletă sau cart), bikejoring sau atelaj canin format din bicicletă şi 1 sau 2 câini, scooter sau atelaj canin format din scooter şi 1 sau 2 câini. În total au fost 30 de atelaje, iar distanţa a fost aceeaşi pentru toate categoriile de atelaje, de 2,5 kilometri. În afara curselor de atelaje, concurenţii au participat şi la proba de canicross, în care stăpânul trebuie să alerge împreună cu 1 sau 2 câini cu lesă.

Cei care au reuşit să scoată cel mai bun timp au fost răsplătiţi cu premii: mâncare şi servicii veterinare pentru câini. Împreună cu cei doi căţei, Ionuţ a câştigat detaşat la Categoria Open concursurile de bikejoring şi canicross, reuşind să se impună în faţa participanţilor din Bălan, Bistriţa, Borsec, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sf.Gheorghe etc.,

Antrenamentele, singura cale spre podium

Dumitru Ionuţ Pascu a participat pentru al doilea an consecutiv la acest concurs, după ce anul trecut a fost doar cu Erik. Salvamontistul ne-a spus că Erik este un câine de căutare-salvare, treaba lui este să alerge, iar competiţia de la Cluj a fost o mică parte dintr-o plimbare de seară, antrenamentul fiind full-time, atât iarna, cât şi vară. Ajak este un Husky tânăr, în luna noiembrie a împlinit un an şi este în perioada de acumulare, de antrenamente.

“Este ultimul concurs de atelaje canine pe uscat de anul acesta. Aştept cu interes concursurile de atelaje desfăşurate pe zăpadă în luna ianuarie, organizate în comuna harghiteană Ciumani, la Homorod, la Lacu Roşu sau în Apuseni, în comuna Beliş. Sper ca în curând să putem găzdui şi la Vatra Dornei un astfel de concurs. Ne plac astfel de competiţii, particip pentru prieteni şi pentru căţei, iar iubitorii acestui sport au ocazia să privească frumoasele exemplare înscrise în concurs. Chiar dacă nu câştigi trofeul, un astfel de concurs este o ocazie excelentă să-ţi antrenezi câinii pentru competiţiile viitoare. Toate cheltuielile legate de participare sunt suportate din bugetul familiei, şi de aceea nu pot onora toate invitaţiile la astfel de concursuri”, ne-a spus Dumitru Ionuţ Pascu.

Prestaţia lui Ionuţ a fost apreciată de colegii săi din Harghita, care şi-au exprimat regretul că salvamontistul dornean nu participă la competiţiile de acest gen organizate în străinătate. Câinii, bine antrenaţi de Ionuţ, au demonstrat la fiecare competiţie la care au participat că ştiu să răspundă la comenzile stăpânului ca să câştige o cursă. În acest an, Ionuţ Pascu împreună cu salvamontistul patruped Erik a câştigat concursul internaţional de atelaje canine, categoria skijoring, pe distanţa de 5 km, desfăşurat în judeţul Harghita.

Chiar dacă are numai 4 ani, pentru a-şi menţine forma, Erik are în fiecare zi, împreună cu stăpânul, un program complex de antrenament de câteva ore, iar când este solicitat, patrupedul participă la acţiunile de căutare canină. De câteva luni, celor doi li s-a alăturat şi Ajak, un câine care promite rezultate deosebite în viitorul apropiat.

Erik, eroul canin de nădejde al Moldovei

Cele două medalii de aur şi cele două trofee obţinute la probele de bikejoring şi canicross obţinute la Cluj au venit la o lună după ce, în perioada 19-23 octombrie, România a fost invitată să prezinte, în staţiunea Borovets din Bulgaria, în cadrul Congresului Internaţional de Salvare Montană CISA – IKAR, cea mai mare acţiune de acest gen care se organizează pe plan mondial, modul de organizare a comisiei de câini de avalanşe, programa de pregătire a echipajelor de intervenţie, salvator montan + câine de căutare şi să susţină un atelier de lucru şi prezentare cu cele cinci echipaje canine care constituie echipa României. Erik împreună cu Pascu Dumitru de la Vatra Dornei, Helios şi Dara, conduşi de Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeş, Vreni, condus de Brecică Cristian din Caraş, Recco şi Carlos Taşcău de la Salvamont Gorj au prezentat în faţa reprezentanţilor salvatorilor montani din peste 50 de ţări de pe toate continentele, institute de cercetări în domeniu şi a celor mai mari producători de echipamente de salvare montană din lume, intervenţia în avalanşe cu ajutorul câinilor specializaţi. Echipajul dornean Dumitru Pascu – Erik a fost felicitat pentru operativitatea în salvarea din avalanşe a victimelor. Ţara noastră, prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, este membră, de pe peste 20 de ani, în acest comitet de salvare, având gradul A, cel mai înalt între cele patru grade acordate membrilor săi.

Ionuţ Pascu, singurul sucevean care a obţinut brevetul de conductor de unitate canină

Serviciul de salvare canină din cadrul Salvamont a fost înfiinţat după modelul francez. Serviciul este inclus în Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani. În urma trecerii prin etapele de pregătire, şcolarizare şi examinare, Ionuţ Dumitru Pascu din cadrul Salvamont Vatra Dornei a primit la începutul acestui an brevetul de conductor unitate canină la avalanşă.

„Erik este primul câine din istoria judeţului care realizează acest job canin, formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei fiind prima unitate canină din istoria staţiunii Vatra Dornei şi prima unitate canină de intervenţie pentru salvarea din avalanşe a victimelor din nordul şi nord-estul ţării. Suntem pregătiţi să intervenim la orice situaţie dificilă, în condiţii cât mai rapide şi optime pentru persoanele aflate în dificultate” a precizat Ionuţ Pascu.

Câinii pregătiţi trebuie să fie rezistenţi la frig şi să aibă un miros foarte bine dezvoltat, în timp ce instructorul câinelui trebuie să fie calificat ca salvator montan, să cunoască foarte bine zona pe care o va deservi şi locurile unde pot apărea eventualele avalanşe, să stăpânească la un nivel superior, anterior intrării în şcoala canină, schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalanşei şi să cunoască procedurile de intervenţie la avalanşă. În zona montană a judeţului Suceava sunt câteva sectoare care prezintă riscuri pentru producerea avalanşelor, respectiv versantul nordic şi estic al Vârfului Ouşorul, versantul estic din Masivul Giumalău (traseul de acces dinspre Cabana Giumalău spre Rarău), traseele de acces către platoul Negoiul Unguresc şi Pietrosul Călimani, Drumul Mariei Tereza pe sectorul Şaua Negoiu – Poiana Izvoarelor, versantul nordic al Vf. Reţitiş, toate din Masivul Călimani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: