Retrospectiva săptămânii

Săptămâna de apreciere pentru leu

Deciziile luate de Curtea Constituţională (CCR) privind Legea dării în plată, dar şi solicitarea făcută de Guvern către aceeaşi CCR privind constituţionalitatea Legii conversiei creditelor în franci elveţieni au mulţumit sistemul bancar, ceea ce a permis leului să se aprecieze faţă de principalele valute.

Cursul euro a scăzut de la 4,5057 la 4,4909 lei şi a încheiat săptămâna la 4,4978 lei, când s-a manifestat pe pieţele internaţionale o scădere a apetitului pentru risc, în condiţiile în care cererea mare a ridicat randamentul bonurilor de Trezorerie americane cu scadenţa la 10 ani la maximul din luna mai.

Tranzacţiile din ultima şedinţă a perioadei s-au realizat între 4,494 şi 4,505 lei, cu închiderea la 4,502 – 4,505 lei. Celelalte monede din regiune au avut o tendinţă descendentă mai mare decât cea a leului.

Cursul dolarului american a atins la începutul intervalului maximul ultimelor nouă luni, de 4,1396 lei. După o scădere la 4,1160 lei, media de la finalul intervalului a fost stabilită la 4,1238 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,095 şi 4,132 lei.

Media monedei elveţiene, care s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,081 şi 1,086 franci/euro, a crescut la începutul perioadei la 4,1629 lei, maxim al ultimelor trei luni, dar a scăzut la sfârşitul ei la 4,1452 lei.

În următoarele săptămâni evoluţia leului va fi influenţată de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, implicit de decizia Rezervei Federale americane privind nivelul dobânzii sale cheie, iar apoi de intrarea în campania electorală locală şi de eventuale derapaje legislative cu tentă populistă. Nu trebuiesc neglijate efectele Brexitului sau criza în care se află sistemul bancar secundar din Italia sau Portugalia.

Perechea euro/dolar a scăzut în 25 octombrie la 1,0851 dolari, minim care nu a mai fost atins din martie, după care prudenţa investitorilor a urcat euro la finalul perioadei la 1,0893 – 1,0991 dolari, când pieţele americane s-au închis 1,0897 dolari.

Scăderea dolarului a fost provocată de anunţul lui James Comey, şeful FBI, că va fi redeschisă ancheta privind mesajele email ale candidatului democrat la preşedinţia SUA, Hillary Clinton. Această a pus în umbră faptul că economia SUA a crescut cu 2,9% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai bun rezultat din ultimii doi ani, susţinut de exporturi şi investiţiile în stocuri ale companiilor.

Analiza cuprinde perioada 24 – 28 octombrie 2016.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI