La Muzeul de Istorie, timp de o lună de zile

Cei mai reputaţi artişti fotografi din China prezintă imagini „într-o formă deosebită de exprimare”

O expoziţie de fotografie semnată de cei mai reputaţi artişti fotografi din Republica Populară Chineză a fost vernisată ieri, în holul de la etajul I al Muzeului de Istorie şi va putea fi admirată de vizitatori timp de o lună. Expoziţia are loc în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art”, şi a fost posibilă în cadrul relaţiilor de colaborare pe care aceasta le are cu Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural „Bucovina”.

La evenimentul de ieri, a fost prezent reputatul artist fotograf din Oradea Ştefan Toth, preşedintele asociaţiei amintite şi directorul festivalului.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a precizat că este vorba despre o expoziţie prezentată într-un spaţiu neconvenţional, prevăzut de la început cu simeze pentru expoziţii de artă şi fotografie, ceea ce arată că spaţiile special amenajate pentru expoziţiile organizate de muzeu au devenit neîncăpătoare.

Reprezentantul Centrului Cultural „Bucovina” (CCB), Victor Rusu, a spus că expoziţia a ajuns la Suceava de la Oradea, în cadrul parteneriatului pe care CCB îl are de 4 ani cu Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art.

La rândul său, Ştefan Toth a menţionat că asociaţia sa are, în prezent, peste 30 de membri afiliaţi, din diferite ţări europene şi din Asia, şi şi-a propus organizarea a câte trei manifestări deosebite în fiecare an. Scopul festivalului de fotografie este popularizarea artei fotografice chineze în România, Ştefan Toth având o colaborare de 14 ani cu artişti fotografi chinezi. El a mai spus, referitor la expoziţia în sine, că „imaginile sunt construite pe diferite cicluri”, fiind amplasate în acest context, începând de la cultura ceaiului până la imagini din subteran.

„Sunt fotografii alb-negru şi color care, pe lângă faptul că sunt frumoase, au fost realizate în diferite locuri pitoreşti. Putem simţi şi acest limbaj, această formă deosebită de exprimare deosebită a chinezilor. În China, cultura este sprijinită altfel decât la noi şi se simte lucrul acesta”.

La vernisaj, alături de Mihai Pânzaru-PIM şi ceilalţi invitaţi s-au aflat şi doi lectori de limba chineză de la Universitatea Suceava.

Reamintim că expoziţia etalează 100 de lucrări ale artiştilor fotografi Cai Shengxiang, Chen Jianzhen, Chen Shenrong, Chen Zifeng, Chi Haibo, Guo Bingsheng, Guo Hongqi, Lin Wuwang, Lu Fanjing, Qi Jiebing, She Jiahu, Wu Yi, Zhang Hui, Zhang Jintao şi Zhu Qing.

Odată cu vernisajul acesteia, ieri s-a încheiat, oficial, la Suceava, Festivalul Fotografiei Chineze în România, organizat sub patronajul Ministerului Culturii şi al Ambasadei Republicii Populare Chineze.

Festivalul dedicat Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze a fost lansat în data de 27 septembrie a.c., în Bastionul „Croitorilor” din Cluj-Napoca.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI