La USV

„Cercetarea doctorală se caracterizează prin seriozitate, responsabilitate şi respect faţă de principiile oricărui demers ştiinţific”

A declarat directorul CSUD, prof. univ. dr. Rodica Nagy

 Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Rodica Nagy, a declarat ieri, la deschiderea anului universitar, că în pofida unei „devalorizări simbolice” a titlului de doctor şi a unui interes „destul de derutant” faţă de acest segment de pregătire, din partea societăţii româneşti, în universitatea suceveană „cercetarea doctorală se caracterizează prin seriozitate, responsabilitate şi respect faţă de principiile oricărui demers ştiinţific”. Ea a adăugat că, la USV, „cercetarea de tip doctoral este o componentă academică dezvoltată constant prin efortul tuturor cadrelor didactice şi al studenţilor”.

Prof. Nagy a declarat că la universitate există în prezent două şcoli doctorale interdisciplinare – Ştiinţe Aplicate şi Inginereşti, din 2001, cu nouă domenii de studiu, şi Ştiinţe Socio-Umane, cu şase domenii. Ea a spus că în cadrul şcolilor doctorale sunt implicaţi 44 de conducători şi îndrumători ştiinţifici, dintre care 32 sunt titulari ai USV, iar în anul universitar precedent încă patru au obţinut acest drept, prin examenul de abilitare.

„În conformitate cu standardele de evoluţie academică, la USV alte cadre didactice au fost încurajate să susţină concursul de abilitare, un dosar fiind în curs de aprobare, alte procese de abilitare fiind în curs” a precizat prof. Rodica Nagy. Ea a specificat că, în anul academic precedent, la 1 ianuarie, erau înmatriculaţi 208 doctoranzi, dintre care 42 în regim bugetat, iar la admiterea 2016 s-au înmatriculat 32 de noi doctoranzi în regim bugetat, dintre care 16 cu bursă, şi 22 doctoranzi cu taxă.

Ea a explicat că „dimensiunea recunoaşterii internaţionale reprezintă un obiectiv fundamental al celor două şcoli doctorale din USV”, exprimată prin doctoratul în cotutelă. Astfel, anul trecut au fost trei asemenea susţineri de doctorat în cotutelă, cu universităţi din Valencia (Spania), Toulouse şi Versailles (Franţa).

Şefa CSUD a mai spus că, de la 1 ianuarie a.c. s-au susţinut deja 31 de teze, iar, între timp, de la evaluatorii comisiei superioare, au venit 29 de titluri de confirmare a doctoratelor.

În cadrul festiv al deschiderii noului an academic, rectorul Valentin Popa a înmânat diplome unor noi doctori de la USV.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI