Tot o carte… ştiinţifică purtând semnătura Nichita Adăniloaie

Miercuri, 10 august, la Biblioteca municipală „G.T. Kirileanu” din Vatra Dornei a avut loc lansarea cărţii „Epigrame şi catrene”, ediţia a IX-a, aparţinând prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, apărută la Editura Lumina Tipo, cu mottoul „Stop corupţiei”.

În deschidere, a luat cuvântul doamna bibliotecar coordonator Nicoleta Todaşcă, care a vorbit despre activitatea prodigioasă a autorului, subliniind că în cartea lansată sunt altfel de scrieri decât cele cu care Nichita Adăniloaie i-a obişnuit pe cititori.

Doamna prof. Jenica Romanică a vorbit despre „meteahna” autorului de a scrie versuri, pe care o are din adolescenţă, fiind remarcat de profesorul său Gh. Voevidca de la Liceul „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. „În volumul de faţă găsim epigrame despre o serie de personaje pe care le cunoaştem şi care sunt contemporane cu noi” a spus prof. Romanică, iar în finalul discursului a citit la întâmplare două epigrame din carte.

În intervenţia lui, col. (r.) Ioan Abutnăriţei a vorbit despre munca şi sacrificiile autorului, despre lupta sa pentru aflarea adevărului istoric.

„După atâtea opere grele, ştiinţifice, care au dat dureri de cap cititorilor, domnul profesor s-a gândit să le descreţească frunţile oamenilor, oferindu-le epigrame cu ţinte precise şi inspirate din realitate” a spus dl Abutnăriţei. Apoi, a citat din cartea „Amintiri”, în care autorul se confesează: „Eu n-am căutat şi n-am umblat după averi. Îmi era suficientă aceea pe care o aveam în cap. Am refuzat funcţii administrative importante, preferând să fac ceea ce mi-a plăcut şi m-a pasionat dintotdeauna: istoria”.

Au mai vorbit despre autor şi epigrame dna Aldona Patraş, dl prof. Gruia Ungurian, dna prof. Paraschiva Abutnăriţei şi dna prof. univ. Gabriela Cristescu.

„Pentru a scrie epigrame trebuie să fii inteligent. Cartea de faţă este tot o carte ştiinţifică pentru că a necesitat o serie de cercetări despre împricinaţii din epigrame. Este o istorie a prezentului. Îl admir pe autor pentru caracterul deosebit” a spus prof. Paraschiva Abutnăriţei.

În finalul manifestării a luat cuvântul dl prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, care a spus că a scris epigrame şefilor, profesorilor şi chiar soţiei sale. În volumul de faţă, autorul a încercat să sublinieze că majoritatea oamenilor pun interesele proprii pe primul plan, mai ales oamenii politici. „Nu trebuie să ne gândim la ce ne ofertă ţara, ci la ce îi oferim noi pentru a o face mai bună. Ţara are nevoie de noi şi trebuie să trăim cu demnitate, onorabil, pentru că cine-şi pierde onoarea nu mai are ce pierde” a precizat autorul.

Volumul încearcă să satirizeze pe unii politicieni care umbresc istoria actuală şi care „uită că ea trebuie să fie cea mai frumoasă poveste pentru oameni inteligenţi”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: