Prefectul de Suceava cere funcţionarilor publici să se abţină de a se implica în campania electorală

Prefectura Suceava a emis, luni, o informare privind conduita funcţionarilor publici cu funcţie de conducere sau de execuţie pe durata alegerilor locale, în condiţiile în care sunt „unele sesizări” privind activitatea politică şi folosirea imaginii proprii în scopuri electorale a funcţionarilor publici de conducere/execuţie, precum şi a personalului contractual, din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din judeţul Suceava.

Astfel, Prefectura Suceava arată că, potrivit legislaţiei, funcţionarii publici şi angajaţii contractuali din autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.

Totodată, acestora le este interzis să participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice, să furnizeze sprijin logistic candidaţilor la funcţii de demnitate publică, să colaboreze, în afara relaţiilor de serviciu, cu persoanele fizice sau juridice care fac donaţii ori sponsorizări partidelor politice, să afişeze, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, însemne ori obiecte inscripţionate cu sigla sau denumirea partidelor politice ori a candidaţilor acestora, să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum şi în scopuri electorale.

Mai mult, Prefectura Suceava arată că legislaţia mai prevede că „este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor”.

Totodată, se menţionează că „raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public pentru participare la campania electorală”, iar încălcarea dispoziţiilor Statutului funcţionarilor publici, Codului muncii, precum şi a codurilor de conduită atrage răspunderea disciplinară a funcţionarilor publici şi a personalului contractual, în condiţiile legii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: