Compensaţii de 550.000 lei pentru motorina consumată în agricultura suceveană

> Se consideră ajutor necuvenit şi sunt returnate sumele utilizate de fermieri pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost solicitate, dar şi banii primiţi în urma înscrierii unor date nereale pe documentele de decontare

 La 549.406 de lei se ridică valoarea subvenţiilor la motorină încasate în primele 3 luni ale anului 2016 de fermierii suceveni, informează Iacob Vasile Caciur, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. Şeful APIA precizează că, potrivit HG nr. 1174 din 2014, ajutorul de stat se acordă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate din agricultură, sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă. Pentru a avea parte de sprijinul financiar al statului, beneficiarii ajutorului de stat a trebuit să achiziţioneze motorină şi să solicite documente fiscale de vânzare de la furnizori în ultimul trimestru al anului trecut, dar şi să folosească cantităţile respective în sectoarele vegetal, zootehnic şi de îmbunătăţiri funciare. Important de menţionat este că solicitanţii nu trebuie să fi fost în dificultate financiară, adică să nu fi constituit subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare. De asemenea, în cazul acestora nu trebuie să fi fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat.

Iacob Vasile Caciur precizează că respectivele cereri cuprind informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi pe efectivele de animale, păsări şi albine, pe care le exploatează solicitantul sau pe lucrările de îmbunătăţiri funciare pe care acesta le-a executat. Actele amintite cuprind şi o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină utilizate la lucrările mecanizate din agricultură, aferente trimestrului al patrulea al anului 2015. Plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează până la data de 30 iunie 2016, în limita bugetului anual aprobat. Nerespectarea de către solicitanţi a condiţiilor şi obligaţiilor asumate în vederea obţinerii finanţării determină declanşarea măsurilor de recuperare a ajutoarelor de stat. Potrivit legii, se consideră ajutor necuvenit sumele încasate şi utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost solicitate, sumele primite prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului şi, nu în cele din urmă, cele primite cu încălcarea, în orice mod, a prevederilor legale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: