Săptămâna „Şcoala altfel”

Elevii s-au… mutat în muzee, parcuri, instituţii şi pe terenurile de sport

Toţi elevii au intrat, de ieri, într-o săptămână care se va desfăşura sub genericul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”, care îi va prinde şi surprinde cu fel de fel de activităţi, prin care se vor recrea, dar vor şi învăţa lucruri noi. Mai toate străzile din municipiul Suceava, mai ales cele dinspre muzee şi instituţii importante, erau ieri pline de copii de toate vârstele. La Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, ieri, s-a dat startul primei ediţii a „Festivalului sporturilor”, organizat de şcoala menţionată în colaborare cu mai multe şcoli din municipiu şi din zona apropiată.

Luni a fost o zi dedicată gimnasticii, competiţie care s-a desfăşurat în sala de sport a şcolii, recent renovată, dar, înainte de aceasta, elevii s-au adunat în careu pentru a primi cuvintele de bun venit din partea directoarei şcolii, prof. Sidonia Apetrei, şi a invitaţilor săi, şeful IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, şi directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1, prof. Gabriela Mihai. Inspectorul general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, ne-a spus că, în fiecare an de când se desfăşoară acest program, merge prin şcoli pentru a fi sigur că totul e în ordine: „Nu lăsăm la voia întâmplării «Săptămâna altfel», e o perioadă mai dificilă decât celelalte, întotdeauna mergem în şcoli, dar noi zicem că lucrurile sunt pe făgaşul cel bun” a spus şeful IŞJ.

Directoarea Sidonia Apetrei ne-a precizat că festivalul se organizează în colaborare cu mai multe şcoli din municipiu şi zona apropiată, printre care şcolile gimnaziale nr. 1 şi 9, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, şcolile gimnaziale din Todireşti, Dumbrăveni, Bosanci, Mitocu Dragomirnei. Pentru elevii din clasele a VIII-a săptămâna e mai specială, întrucât ei vor fi arbitri la unele competiţii, apoi vor face vizite la toate liceele din oraş, pentru a-şi alege „viitorul”, având în vedere că îi aşteaptă admiterea la licee, a mai spus directoarea Apetrei.

Profesorul de sport Dumitru Irimia ne-a declarat că, în total, pe parcursul întregii săptămâni, circa 500 de elevi de la şcolile menţionate mai sus vor participa la competiţii de gimnastică (ieri), triatlon şi baschet (astăzi), handbal (miercuri), fotbal (vineri) şi nataţie (sâmbătă). Alături de prof. Irimia, activităţile sportive vor fi coordonate de profesorii Ioan Drăgoiu, Loredana Coca, Loghin Cătălina.

Elevii şcolii Gimnaziale Nr. 3 au pregătite şi alte activităţi deosebite, ne-a spus directoarea Apetrei. Ei vor vizita fabrica de pâine „Mopan”, fabrica de bere „Bermas”, cea de îngheţată „Betty Ice”. Miercuri, elevii vor avea activităţi de ecologizare şi de plantare de flori, în curtea şcolii, cu răsaduri aduse de acasă, iar vineri, în parteneriat cu Primăria Suceava şi Direcţia Silvică, vor face curăţenie în parcul Şipote.

La Liceul cu Program Sportiv, Memorialul „Dumitru Bernicu”

La Liceul cu Program Sportiv s-a desfăşurat ieri o manifestare deosebită, la care a participat şi şeful IŞJ, Gheorghe Lazăr: „Memorialul Dumitru Bernicu”, organizat în memoria celui care a fost directorul şcolii vreme de mai mulţi ani. Manifestările au cuprins un meci de handbal, la care au participat foşti şi actuali elevi ai regretatului profesor, precum şi un program artistic. Coordonatorul competiţiei sportive a fost prof. Răzvan Bernicu, fiul celui comemorat, iar la celelalte activităţi au contribuit profesorii LPS.

La Şcoala Gimnazială „Mandache Leocov” din Prelipca, elevii clasei a III-a au plantau flori, după ce au curăţat spaţiul din faţa şcolii, supravegheaţi de învăţătoarea Carmen Hulubaş, şi, din când în când, de prof. Cristi Oghinciuc. „Ei sunt micii ecologişti care au învăţat să planteze flori. De dimineaţă lucrează, era pârloagă aici. Au adus flori şi seminţe de acasă” ne-a spus învăţătoarea.

La Cetate, elevii au asistat la o lecţie despre Moldova medievală

Se poate spune că Cetatea de Scaun a Sucevei a fost chiar luată cu asalt de elevi şi preşcolari din municipiu şi împrejurimile Sucevei, grupuri după grupuri făcând ieri coadă la casa de bilete. Unii dintre ei au asistat la o lecţie de istorie pe viu, prezentată de muzeograf Paula Moroşanu, în cadrul expoziţiei temporare „Moldova medievală” inaugurată ieri, într-o încăpere din curtea interioară a Cetăţii.

„Cu această expoziţie am ales să înnobilăm o altă încăpere din Cetate. Cetatea stârnea uimire prin grandoare şi de aceea am dorit să scoatem la lumină cât mai multe informaţii despre epoca medievală, ca vizitatorii să poată plasa cât mai bine istoria acestui regat” a precizat muzeografa.

Expoziţia a fost vizitată şi de 15 elevi din clasa a IV-a, de la Şcoala Gimnazială din satul Sf. Ilie, însoţiţi de prof. înv. primar Lăcrămioara Clucerescu. „Le-au plăcut foarte mult copiilor şi cetatea, şi expoziţia. Ei au învăţat la istorie despre lucrurile astea, dar a contat mult că acum au şi văzut exponatele, mai ales steagurile de luptă” ne-a spus prof. Clucerescu.

Programul „Şcoala altfel” a ajuns la a V-a ediţie, iar în perioada 18-23 aprilie orele obişnuite sunt înlocuite de activităţi speciale, pe care părinţii, elevii şi învăţătorii le pot stabili împreună. Pe lângă partea educativă, activităţile au şi o parte distractivă, informală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: