Din cauza variaţiilor de temperatură de peste 20 de grade Celsius

Culturile agricole suferă de stres termic

> „Dacă nu va ploua, se vor putea ivi probleme în campania de primăvară, dar şi în ceea ce priveşte producţia viitoare” semnalează Vasile Irinel Costan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava

Temperaturile atmosferice care în ultimele zile au coborât şi sub zero grade Celsius nu au afectat în mod vizibil culturile agricole din judeţul Suceava. Aceasta este opinia lui Vasile Irinel Costan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava, care spune că fermierii din judeţ nu au dat semnale îngrijorătoare în acest sens. Totuşi, plantele au de suferit de pe urma variaţiilor mari dintre temperaturile nocturne şi cele diurne – depăşind chiar şi 20 de grade Celsius – cea mai sensibilă la acest fenomen fiind rapiţa.

„Bineînţeles că plantelor nu le pică bine această diferenţă. Se simte stresul termic, însă acesta este la limita inferioară, culturile revenindu-şi, cu siguranţă, pe parcurs. Dacă nu a fost semnalat nimic la rapiţă, care este planta cea mai sensibilă, la celelalte culturi cu atât mai puţin se pot înregistra probleme” spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, menţionând că nici pomicultorii nu au semnalat necazuri în ce priveşte pomii deja înfloriţi sau cei care au dat în muguri.

Vasile Irinel Costan evidenţiază că vremea a fost totuşi favorabilă agricultorilor, campania agricolă de primăvară fiind în grafic. În medie, culturile au fost înfiinţate pe circa o cincime din suprafaţa planificată în acest an, în prim-plan fiind culturile de epocă, precum cartoful, floarea-soarelui, sfecla şi legumele. Începând de zilele acestea se seamănă ovăz şi borceag, iar porumbul, o plată termofilă, urmează a fi lăsat pentru intervalul care cuprinde sărbătoarea Sfântului Gheorghe, adică cel de dinainte şi de după 23 aprilie.

Pe de altă parte, Vasile Irinel Costan s-a arătat îngrijorat de perspectiva unui an agricol care, cel puţin în momentul de faţă, stă sub perspectiva deficitului de apă în sol: „Pe fondul precipitaţiilor solide insuficiente din iarnă, cât şi al vântului din ultima perioadă, se înregistrează deficit de apă în sol, iar dacă nu va ploua, se vor putea ivi probleme în campania de primăvară, dar şi în ceea ce priveşte producţia viitoare, rezultatele anului agricol în ansamblu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: