Spitalele sucevene suferă din lipsa medicilor specialişti

> Deficitare sunt medicina de urgenţă, cardiologia, pneumologia, pediatria, neonatologia, chirurgia generală, terapia intensivă şi medicină internă > Cauzele deficitului constau în ignorarea concursurilor de ocupare a posturilor, neîncadrarea spitalelor în cheltuielile de personal, cât şi în aceea că foştii rezidenţi nu se mai prezintă la post

Una dintre bolile unităţilor spitaliceşti din judeţul Suceava este deficitul cronic de medici specialişti şi de cadre medii sanitare. Aşa se poate concluziona dintr-o informare a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, în conformitate cu care cel mai mare deficit de medici se înregistrează la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, în care gradul de ocupare a posturilor este de doar 41,43%. La Spitalul de Boli Cronice Siret, acoperirea cu medici este de 42,3%; la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, de 43%; la Spitalul Municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi, de 63,53%; la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, de 65%; la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, de 70,83%. De cel mai mic deficit de medici are parte Spitalul Municipal Fălticeni, în care gradul de acoperire este de 84%, pe poziţia a doua fiind Spitalul Municipal Vatra Dornei. Aceasta în timp ce Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” are un grad de acoperire a posturilor pentru medici de 80,83%. Conform informării Direcţiei de Sănătate Publică, la unitatea spitalicească din reşedinţa de judeţ sunt în derulare proceduri de ocupare prin concurs a 16 posturi de medici, Ministerul Sănătăţii avizând inclusiv suplimentarea cu 62 de posturi a statului de funcţii pentru Unitatea de Primiri Urgenţe.

Unele spitale nu pot acoperi majorarea cu 25% a salariilor, mărire acordată începând cu 1 octombrie 2015

Specialităţile deficitare la categoria medici specialişti sunt, în principal, medicina de urgenţă, cardiologia, pneumologia, pediatria, neonatologia, chirurgia generală, terapia intensivă şi medicina internă. Conform Direcţiei de Sănătate Publică, printre cauzele deficitului de medici specialişti se numără neprezentarea medicilor la concursurile de ocupare a posturilor şi neîncadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin bugetele anuale ale spitalelor. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, contractele de furnizare a serviciilor medicale încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava de către unele dintre spitale nu pot acoperi în totalitate cheltuielile de personal după majorarea cu 25% a salariilor începând cu 1 octombrie 2015. O cauză a deficitului de medici este şi aceea că, după terminarea pregătirii şi susţinerea examenului de medic specialist, foştii rezidenţi nu se mai prezintă la post, chiar dacă prin contractul de muncă au obligaţia de a lucra pe postul cu pricina cel puţin un număr de ani egal cu durata pregătirii rezidenţiale.

În ceea ce priveşte personalul mediu sanitar, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului are un grad de acoperire de 60,98%, în ordine crescătoare urmând: Spitalul de Boli Cronice Siret (68,97%); Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc (72,73%); Spitalul Municipal Fălticeni (78%); Spitalul Municipal Vatra Dornei (78,10%); Spitalul Municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi (81,69%); Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc (81,75%); Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, cu un grad de ocupare de 88,64%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: