Triste suvenire…

…Pe când se afla la Londra, Ion Ghica (1816-1897), politician şi cărturar, fusese ispitit de Vasile Alecsandri –„Spune-mi, în fine, tot ce ştii din trecut prin alţii şi prin tine însuţi. (…) …Posezi prin urmare un tezaur de suvenire care cer imperios să iasă la lumină în ochii generaţiei actuale şi ale celor viitoare.” – să-i scrie; de una, de alta, de-ale lor (de-ale epocii) şi chiar de-ale noastre (şi-ale epocii noastre)! Iar, printre altele, Ghica îi scrise: „Amice/ Mazilia lui Ipsilant şi a lui Moruz, unul din domnia Valahiei şi celalalt din scaunul Moldovii, înainte de împlinirea celor şapte ani stipulaţi în tractatul de la Kuciuc-Kainargi (1774 – n.n.), adăogându-se la alte pricini de gălceavă ce împăratul Alexandru (al Rusiei – n.n.) căuta sultanului, a adus războiul de la 1806; şi după 6 ani de luptă crâncenă, în care victoriile se precumpăneau, puterile Europei, căşunând asupra Porţii, au silit-o să încheie pace numai şi numai ca să lase Muscalului mâinile slobode în lupta cu Napoleon. După zicătoarea românească „Turcul să plătească”, sultanul a dat lui Alexandru Basarabia şi un bun hârtău în Asia pe malul Mării Negre, şi astfel a făcut Englezului pe plac…”.

Iată că, apropiindu-se o altă zi de aniversare a unirii Basarabiei cu România (27 martie, după calendarul vechi),  am dat înapoi nişte file de istorie nu chiar foarte veche, spre a aminti că Muscalul, pohtind el pământurile dintre Prut şi Nistru, le-a primit, din mâna Turcului, cu sila „puterilor Europei” (şi mai cu seamă a Englezului). Spre a-l întări astfel pe Rus pentru a se bate cu Napoleon (iar ruşii, cazacii şi iarna aproape că l-au lăsat fără armată), întru salvarea „puterilor Europei”.

Aşa fiind politicile externe la vreme de război, Turcul plăti, însă cu pământ românesc. Pe care, după cum spuneam cu nişte zile în urmă, cel mai răspândit nume de familie este acum Rusu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: