Festivalul „Primăvara Poeţilor“ la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu“ Fălticeni

În perioada 21-27 martie, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni se desfăşoară manifestări culturale în cadrul programului Zilele Francofoniei. Printre participanţi se numără elevi, profesori, părinţi, cadre didactice pensionare şi invitaţi speciali. Manifestările sunt organizate de Catedra de limba franceză şi Centrul de Documentare şi Informare (CDI), activităţile fiind coordonate de profesorii: Daniela Grigore, Mattylena Boicu, Georgiana Gabor, Geanina Moroşan, Valentin Purdilă, Eleonora Bulboacă, Irina Suman, Ionela Scripcă, Valentina Nazarov, Cristina Feştilă, Adrian Olariu, Gheorghe Minea.

Marţi, 22 martie, sub egida Festivalului Internaţional Francofon „Primăvara Poeţilor”, ajuns la a XI-a ediţie în Bucovina şi la cea de-a VI-a ediţie la Fălticeni, sub titlul „Invitaţie într-o călătorie artistică”, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” s-a desfăşurat un periplu cultural în lumea celor care preţuiesc şi împărtăşesc o valoare comună: limba franceză. În cadrul acestui eveniment au fost sărbătorite Ziua Francofoniei (20 martie) şi Ziua Poeziei (21 martie), prin recitaluri de poezie şi muzică francofonă, ateliere de pictură, proiecţii video, scenete de teatru şi lecturi publice din spaţiul francofon, printre invitaţi numărându-se pictorul prof. Constantin Ungureanu-Box, artistul plastic Gabriel Todică, scriitoarea Angela Furtună, Luminiţa Angela Sehlannec, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, scriitori locali, printre care Lenuţa Rusu, şi cântăreaţă, fostă elevă a şcolii.

Pentru acest an, iniţiatorii francezi au decis ca festivalul francofon să se deruleze sub tematica „100 de ani de poezie – Marele secol XX”, fiind încurajate poezia, pictura, artele vizuale moderne şi deopotrivă muzica, dialogul creativ, spiritul poeziei şi vieţii actuale, nevoia de muzicalitate şi culoare a sufletului omului contemporan, năzuinţele tinerelor generaţii.

„Este ocazia pentru a aduce în prim-plan marile voci ale poeziei francofone ale secolului XX, dar şi pe cele care au metamorfozat în mod profund poezia, făcând astfel trecerea spre secolul următor. Evenimentul care se desfăşoară astăzi în şcoala noastră a fost posibil datorită implicării doamnei Angela Furtună, coordonatoarea programului” ne-a spus unul dintre elevii implicaţi în proiect.

Prin programul artistic organizat, elevii au adoptat cu entuziasm tehnici de învăţare, documentare şi comunicare prin muzică şi jocuri. În cadrul unui „maraton de poezie/ proză”, a fost marcată Ziua Internaţionala a Francofoniei prin poezie în limba franceză şi Ziua Mondială a Poeziei prin recitarea de poezii în limbile română, franceză, rusă, greacă. „Primăvara Poeţilor” s-a desfăşurat sub semnul „Dada”, fiind conturată opera poetului şi eseistului Tristan Tzara, de la a cărui naştere se împlinesc 120 de ani. Un grup de elevi din clasa a IX-a J a interpretat piesa de teatru „Don Quijote de la Mancha” a scriitorului Miguel de Cervantes Saavedra, iar doi elevi din clasa a VI-a, Claudia şi Richard, au fost protagoniştii piesei „Romeo şi Julieta”.

O altă secţiune a manifestării de marţi a fost „Primăvara în culoare”, în care au fost prezentate creaţii artistice ale elevilor din clasele VI-XII, în cadrul unei expoziţii de imagini după arta contemporană franceză, a alteia de desene şi a expoziţiei „Talentul nu are limite”, cu produse lucrate manual în atelierul şcoală.

Nu a lipsit nici „Terapia prin muzică”, în cadrul căreia elevii şcolii au prezentat un concert cu diverse genuri muzicale. Andreea Scripcă, din clasa a IX-a E, a interpretat la pian „Memory Cats” şi piesa „Despărţirea”, Lavinia Mitu din clasa a X-a C a interpretat melodia „Maman” din repertoriul solistei Luoane, Andrei Varganici (cl. a XII-a L) şi Sebastian Lencu (cl. a X-a A) au susţinut un concert de chitară, Marta Bacalu a interpretat la pian un fragment din „Fur Elise”, Toma Lidia a interpretat la vioară „Oda bucuriei”, Elisabeta Holban (cl. a VI-a) a interpretat „Ego” (din repertoriul lui Willy William) şi „Derniere danse” (din repertoriul Indila), iar invitata specială, cunoscuta solistă de muzică populară şi scriitoare Lenuţa Rusu, a cântat dintre cele mai ştiute romanţe româneşti.

Programul s-a încheiat „La ceas de taină – de vorbă cu scriitorii”, elevilor şcolii cu talent scriitoricesc alăturându-se scriitorii Angela Furtună, Lenuţa Rusu, Constantin Boboc şi artiştii plastici Constantin Ungureanu-Box şi Gabriel Todică.

„Dumneavoastră sunteţi primăvara poeţilor, spiritul acestui festival, pe care eu, încurajându-l în Bucovina, am dorit să extragem şi noi, românii, din această experienţă franco-filofonă, seriozitatea, modul de organizare, buna conlucrare între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii şi un veritabil model care aşază şi literatura noastră, în special literatura contemporană şi creatorii contemporani, pe o catifea frumoasă, aceea în care ne evidenţiem şi noi valorile. Preluând tema pe care o enunţă în fiecare an Parisul, cultivăm modul lor de a difuza anumite teme, anumite valori, de a pune în circulaţie anumite tipuri de sensibilitate. În acest context este bine ca şi noi să le transmitem lor, la Paris, valorile noastre, scriitorii noştri contemporani. Poate că este pentru prima oară în istorie când scriitorii contemporani, poeţii contemporani în special, nu mai ajung la consumatorul de literatură contemporană. Pe vremea mea îl aveam în manual pe Nichita Stănescu şi pe Marin Sorescu, încă în viaţă fiind şi tineri. Dumneavoastră tot pe ei îi aveţi în manual şi au trecut de atunci vreo 50 de ani. Putem vorbi despre o îngheţare a gustului artistic la un alt moment al României literare şi despre o neadecvare a gustului dumneavoastră artistic faţă de tipul de sensibilitate creatoare specifică anului 2016. Aceste evenimente vă deschid spre alte valori, pe care manualul a omis să le adauge” a spus scriitoarea Angela Furtună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: