10 cu „coroniţă” pentru munca de anul trecut a Centrului Cultural „Bucovina”

sedinta ccbManagerul Centrului Cultural „Bucovina”, Viorel Varvaroi, a prezentat ieri, public, raportul de evaluare al activităţii sale pe anul trecut şi, implicit, al activităţii instituţiei pe care o conduce, precum şi planul activităţilor artistice şi culturale pentru anul 2016.

L-au însoţit în prezentare şefii celor trei direcţii componente ale Centrului, respectiv Călin Brăteanu, coordonatorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Populare, Tamira Gonda Cojocariu, directorul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, şi Ion Băiţan, directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu”.

Potrivit Comisiei de evaluare, managementul Centrului Cultural „Bucovina” a luat „coroniţă”, nota finală acordată de evaluatori fiind 10 curat.

Potrivit raportului, Centrul s-a descurcat bine, drămăluind bine banii alocaţi activităţilor sale de către Consiliul Judeţean Suceava, în coordonarea căruia să află, ba chiar a depăşit cu câteva procente veniturile proprii prognozate iniţial.

Raportul, cu un uşor iz de „dare de seamă” la final de cincinal, conţine însă o realitate incontestabilă, aceea că sute de manifestări folclorice, culturale, artistice s-au întâmplat anul trecut în întreg judeţul în organizarea şi cu munca angajaţilor Centrului Cultural „Bucovina”, multe dintre ele regăsindu-se relatate în paginile cotidianului nostru.

Fără a argumenta pe marginea calităţii tuturor acestor activităţi, cert este că promovată de CCB şi în 2015, „sămânţa” bună a Bucovinei, a întregului judeţ Suceava, plantată de meşteri populari, artişti amatori, artişti profesionişti, a putut ajunge la public, fie că a fost vorba despre publicul din buricul oraşului sau cel dintr-o localitate îndepărtată de munte. Totodată, Suceava a trecut şi anul trecut graniţele ţării şi s-a arătat publicului din mai multe ţări din Europa cu cele moştenite din strămoşi, cu cele adaptate vremurilor, cu ce are mai frumos şi mai inedit.

„Sunt mulţumit de activitatea desfăşurată anul trecut. Am reuşit să trecem de greutăţi şi să îndeplinim obiectivele, ba chiar să le depăşim cu succes, în toate cele trei direcţii din componenţa Centrului Cultural «Bucovina». În planul minimal pe 2015 am prevăzut 186 de proiecte culturale şi am realizat până la sfârşitul anului 476. Aceasta în condiţiile în care ne-am încadrat în bugetul alocat şi am obţinut şi mai multe venituri proprii. Am început cu dreptul şi anul 2016” a declarat managerul Vasile Varvaroi.

Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale este responsabil pentru 105 din cele 113 proiecte culturale propuse pentru anul acesta

Călin Brăteanu a ţinut să menţioneze că din cele 113 proiecte culturale propuse pentru anul 2016, 105 se vor desfăşura cu implicarea Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, principala direcţie a CCB, ce are în grijă promovarea, valorificarea patrimoniului material şi producţia scenică.

„Suntem principala direcţie din cadrul CCB şi lucrăm pe trei paliere în cadrul proiectelor pe care le desfăşurăm în toate unităţile administrative ale judeţului Suceava. Coordonăm activitatea a 180 de cămine culturale şi încercăm să ţinem în viaţă peste 70 de grupuri folclorice care activează în cadrul unor asociaţii şi organizaţii şi care, multe dintre ele, sunt în pericol de a se destrăma din cauză că membrii lor plecă în străinătate” a declarat Călin Brăteanu.

Activitatea Şcolii de Arte „Ion Irimescu” a fost menţionată pe scurt de directorul Ion Băiţan. În 2015, şcoala care ar trebui să însemne doar o pepinieră de viitori artişti, a susţinut 25 de producţii cu propriii învăţăcei, a organizat 12 expoziţii şi a participat la 20 de spectacole.

Cu încăpăţânare, conducerea trage, în ciuda lipsei de spaţiu, pentru suplimentarea numărului de catedre în şcoală.

„Avem în prezent 638 de elevi, cu aproximativ 200 mai mulţi ca acum 2-3 ani, dar ne gândim în continuare la înfiinţarea de noi clase, chiar dacă vor fi clase externe, de meşteşuguri, arta lemnului, încondeierea ouălor, dans de societate” a anunţat Ion Băiţan.

Mândria Sucevei, Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, a ajuns să facă repetiţii în holul de la „Dom Polski”

Cuvântul Tamirei Gonda Cojocariu, directorul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, a fost lansat ieri în conjunctura în care artiştii celei mai titrate şi reprezentative instituţii folclorice a judeţului Suceava sunt în situaţia de a deveni, oricând, „oamenii străzii”.

Din 1996, când „Dom Polski” a redobândit, prin hotărâre judecătorească, proprietatea asupra Casei Polone din Suceava, fost sediu al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, autorităţile judeţene nu au fost în stare să găsească, eventual să construiască un sediu pentru artiştii consideraţi a fi mândria Bucovinei.

Situaţia a început a frige după ce sala de la „Dom Polski” a intrat în reparaţii, astfel că artiştii ansamblului, care au în anumite perioade şi câte 2, 3 şi chiar 4 spectacole pe săptămână, au ajuns să facă repetiţii în holul clădirii.

Şi asta doar prin bunăvoinţa Uniunii Polonezilor, care a îngăduit prezenţa artiştilor în clădirea lor mult după expirarea contractului de închiriere.

Părea că, în sfârşit, „Ciprian Porumbescu” să aibă o casă a sa, odată cu terminarea sediului fostului cinematograf Modern, acolo unde, după discuţii între şefii Consiliului Judeţean şi Primăriei Suceava, primiseră promisiuni că se vor muta.

„Fiind ai Consiliului Judeţean, noi am stat foarte liniştiţi, ştiind că se va termina Modernul şi că acolo va fi sediul Ansamblului «Ciprian Porumbescu».

Între timp a apărut ideea înfiinţării Teatrului «Matei Vişniec», care urma să ocupe etajul unu. Chiar şi astfel, noi am fi putut, şi credem că încă se mai poate, să activăm în condiţii optime în celelalte spaţii promise, de aproximativ 500 mp, bineînţeles, cu condiţia primordială să avem acces la scenă. Pe aceste aspecte, discuţiile cu Primăria Suceava s-au desfăşurat până în luna decembrie 2015, urmând ca în cursul lunii februarie, anul acesta, să fie făcută intabularea şi astfel să putem să începem treaba la noul sediu al ansamblului.

După aceea nu ştiu ce s-a întâmplat, că situaţia trenează şi s-a oprit la discuţiile de atunci. Am fost informaţi doar că, după ieşirea din spital a preşedintelui Cătălin Nechifor, acesta urmează să se întâlnească cu domnul primar” au declarat ieri Viorel Varvaroi şi Tamira Cojocariu.

Şi primarul Ion Lungu a susţinut ieri varianta unei noi întâlniri cu şeful administraţiei judeţene.

„Nu pot spune acum nimic concret despre mutarea ansamblului «Ciprian Porumbescu». Este adevărat că am avut o înţelegere referitoare la acordarea spaţiului în sediul de la Modern, dar au apărut probleme noi în gestionarea spaţiului de acolo. Aştept ca preşedintele Cătălin Nechifor să se însănătoşească, pentru a putea avea o nouă discuţie cu el” a declarat edilul-şef.

Între mai multe probleme şi noi discuţii, Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, una dintre mărcile reprezentative ale judeţului, rezistă pregătindu-se în hol la „Dom Polski” pentru a susţine zeci şi zeci de spectacole pe an. Surâd luminos şi mândru pe scenă, dar în culise surâsul le piere din cauza situaţiei nesigure în care muncesc deja de 20 de ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: