„Numai poetul…”

Sâmbătă, 6 februarie 2016, la Fălticeni a avut loc cea de-a cincea ediţie a Concursului judeţean „Numai poetul…”, competiţie organizată de Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Primăria Fălticeni

La ediţia din acest an au participat 12 şcoli din Fălticeni şi din satele Baia, Bogdăneşti, Brăieşti, Buneşti, Dolheştii Mari, Dolheştii Mici, Valea Glodului. Prin structura sa concursul îi orientează pe elevi către lectura operei eminesciene, punând în valoare creativitatea copiilor. Secţiunile diferite oferă posibilitatea elevilor de a proba atât cunoştinţe bibliografice, cât şi valenţe artistice. De la an la an participarea este mai numeroasă, iar calitatea echipajelor este în creştere.

Concursul a cuprins o secţiune cu participare directă şi o secţiune cu participare indirectă (prin poştă), ambele secţiuni fiind jurizate de prof. Daniela Pavel (Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni), prof. Mihaela Acatrinei (Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni), documentarist Teodora Moroşanu (Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni).

„Ne bucură faptul că interesul pentru acest proiect cultural creşte de la an la an, lucru demonstrat de numărul tot mai mare de participanţi. La secţiunea cu participare directă a acestei ediţii, au luat parte echipajele a 12 şcoli din Fălticeni şi din zonă. Numărul elevilor implicaţi este, de fapt, mult mai mare, concursul interdisciplinar având şi o secţiune cu participare prin poştă. Acest proiect urmăreşte revitalizarea receptării poeziei şi a personalităţii lui Mihai Eminescu de elevii din ciclul gimnazial, concursul fiind conceput ca un omagiu adus lui Mihai Eminescu şi este urmat de un program artistic dedicat poetului. Apreciem sprijinul acordat de Primăria municipiului Fălticeni, care a asigurat fondul de premiere”, ne-a declarat prof. dr. Marius-Claudiu Pintilii, directorul şcolii organizatoare.

Concursul a avut un caracter interdisciplinar, cuprinzând diverse probe colective şi individuale: teoretice (10 întrebări despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, recunoaşterea poeziilor din care a fost citată câte o strofă, fiecare echipaj având de recunoscut cinci poezii), de recitare, recitatorii (câte unul de la fiecare şcoală) având libertatea alegerii textului eminescian şi a fundalului muzical, de creaţie literară (de alcătuit o strofă în care să fie incluse patru cuvinte alese de juriu din opera eminesciană: seara, iubire, cântec, lumină) şi proba plastică. Această subsecţiune presupune realizarea de către elevi (câte unul de la fiecare şcoală) a unor creaţii plastice pornind de la un text dat, ales de juriu în ziua concursului, desenele fiind realizate în creion, pe o foaie A4.

Fiecare echipaj a fost alcătuit din 6 elevi: un elev din clasa a V-a, unul din clasa a VI-a, unul din clasa a VII-a şi unul din clasa a VIII-a, un elev recitator (din orice clasă gimnazială) şi un elev desenator (din orice clasă gimnazială).

La Subsecţiunea colectivă cu 3 probe (cunoştinţe despre viaţa şi opera poetului, recunoaşterea poeziilor pornind de la versuri date, creaţie literară), premiul I a revenit Şcolii Gimnaziale „Nicolae Stoleru” din Baia, care s-a distanţat de ocupantele locului II, Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bogdăneşti şi Şcoala Gimnazială Brăieşti. Pe locul III s-au clasat la egalitate de puncte Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Artur Gorovei” Buneşti.

La Subsecţiunea individuală recitare de poezie eminesciană (pe fundal muzical), premiul I a fost acordat elevilor Ciprian Munteanu (Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni), Elena Ailenei (Şcoala Gimnazială Brăieşti), Petrea Maria Preutu (Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bogdăneşti – structura 2).

La Subsecţiunea individuală opera lui Eminescu în imagini (creaţie plastică), premiul I a revenit lui Şerban Vacariu (Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni), Lucian-Vasile Alexiu (Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bogdăneşti), Elena Cortuşan (Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bogdăneşti – structura 2).

Rezultatele complete şi cele la secţiunea cu participare prin poştă pot fi consultate pe pagina web a concursului, la adresa numaipoetul.webs.com/rezultate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI