Umbre

Probabil că, raportaţi/raportându-se la M. Eminescu, românii (excluzând cercetători, profesori de litere devotaţi misiunii lor, cititori aplicaţi) s-ar putea împărţi în trei categorii: cei pe care îi lasă reci; cei care mai des ori mai rar, mai profund sau mai superficial se regăsesc cu M. Eminescu, asemenea acesta regăsindu-se în ei; iar dintre aceştia unii (când vor, destul de evidenţi, bunăoară în ocazii ca aceasta) care încearcă a se manifesta (vorbind sau chiar scriind), lustruind reperul şi demonstrativ lustruindu-se cu el, maimuţărind ce nu e de maimuţărit, punând cuvintele să sune dizarmonic şi strident. La umbra lui, indignaţi apărând ce cred ei că e de apărat, ades opunându-se „detractorilor” (de la Al. Grama încoace, mai ales inşi care l-au citit cu interes pe M. Eminescu, dar poate că folosind ochelari nepotriviţi; iar un H.R. Patapievici, scriind, în circumstanţe precise, despre „inactualitatea lui Eminescu” efectua o critică a receptării, nu a autorului, sens care pe mulţi i-a derutat), evidenţiază mai cu seamă mediocritate atât în exerciţiile publice pe care şi le impun de extragere a esenţelor, cât şi în limpezirea împrejurărilor în care se poate face uz de Eminescu. Iată, de aceea prefer să visez că în cât mai mulţi dintre noi, adunat din pulberi supuse risipirilor, ar trăi mai curând un Eminescu tainic, ce se preface împreună cu fiecare, decât unul care stârneşte trăncăneală.

„Pulbere? răspunse un glas din oglindă cu o rece şi cruntă expresie de ironie… pulbere?… te-nşeli… ce eşti tu, rege Tla? Un nume eşti… o umbră!” (M. Eminescu, „Avatarii faraonului Tla”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: