Gerul

…Primele zile ale anului 1997 veniseră cu un ger din acela încât, până să crape pietrele, în cele câteva „libere”, au crăpat a pagubă – pe la Câmpulung, Humor ş.a. – conductele din instituţiile rămase pustii. Astfel că tânărul jurnalist, îmbrăcat gros, luă trenul de Gura Humorului, văzu acolo ce şi cum, puse pe hârtie, iar apoi puse hârtia pe fax (că mijloacele de transmitere a informaţiei de azi nici nu le visa). Treaba fiind făcută şi mai fiind el plin de elan, tânărul jurnalist îşi zise să rămână în zonă, pentru ca a doua zi să încerce şi oarece documentări la Stulpicani, apoi la Ostra. Zis şi făcut! Printr-un întuneric casant, la ora 5.30, cu o „convenţie” muncitorească, plecă spre Stulpicani. Pe la 10.30 îşi zise că şi-a încheiat misiunea acolo şi întrebă (sperând să aibă şi norocul unei ocazii pe patru roţi) câţi kilometri să fie până la Ostra. „Vreo… 5-6”, îi zise cineva, „ţii drumul pe-acolo!”. Şi-a pornit voiniceşte să-l ţină până ce-au dispărut din preajmă casele şi fumurile – că oamenii, rarisimi, dispăruseră de mult. Şi l-a ţinut apoi prin pădurea orbitoare sub soarele ce se ridicase, în care se auzeau scrâşnind doar paşii lui. Între timp, să fi trecut vijelioase 2-3 autotrenuri cu buşteni, învăluindu-l în praf de zăpadă. Altfel, nici ţipenie; nici de lup (că ursul va fi fost la somn), nici de vulpe sau iepure. Trecură 5-6 km şi tot pădure sticloasă, mută. Dar într-un târziu (14.30?) ajunse la Ostra şi fu întâmpinat ca o arătare împodobită cu dantele de promoroacă, precum era. Numai nu i-au zis: „Nu eşti în toate minţile…!”. Şi i-au pus în faţă un ceai, să-l mai dezgheţe.

Acum, când e să plece la drum, jurnalistul acela întreabă de două ori şi chibzuieşte de trei. Iar când e să-şi amintească un ger, numai şi numai gerul acela şi-l aminteşte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: