Ansamblul „Poieniţa” de la Poiana Stampei, o emblemă a Bucovinei

 Ansamblului Artistic „Poieniţa” al Casei de Cultură din Poiana Stampei a reprezentat cu cinste Bucovina la trei manifestări culturale naţionale, de unde s-a întors cu premii.

Sâmbătă, 12 decembrie, ansamblul din Poiana Stampei a participat, la Focşani, la ediţia a XV-a a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, manifestare folclorică de excepţie care are ca principal obiectiv cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate de-a lungul timpului şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. Deşi în festival au fost prezente ansambluri şi grupuri de colindători din toate zonele etnofolclorice ale ţării, reprezentanţii judeţului nostru s-au dovedit a fi cei mai buni în faţa formaţiilor din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sibiu şi Vrancea. Juriul de specialitate, din care au făcut parte Elise Stan (preşedinte, producător tv), Valentin Marin (manager Radio Antena Satelor), Ileana Vieru (redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune), Violeta Ianculescu (realizator de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune) şi Aurelia Cosma, a decis în unanimitate ca marele premiu şi trofeul ediţiei a XV-a a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Focşani să fie acordat Ansamblului „Poieniţa” din Poiana Stampei.

În seara zilei de duminică, 13 decembrie, Ansamblul „Poieniţa” a încheiat concertul de gală de la Sala Radio, „Începem a colinda” (foto), reuşind să ridice în picioare publicul dintr-o sală neîncăpătoare, fiind aplaudat şi ovaţionat la scenă deschisă. Spectacolul a fost preluat de Favorit TV, urmând să fie difuzat în după-amiaza zilei de Crăciun, vineri 25 decembrie 2015.

Luni, 14 decembrie, ansamblul a participat la parada şi spectacolul de gală al primei ediţii a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de la Alexandria. Şi de această dată, părerea spectatorilor şi a oficialităţilor din frumosul oraş teleormănean a fost unanimă: ansamblul „Poieniţa” este emblema Bucovinei, fiind unul dintre cele mai apreciate ansambluri de datini şi obiceiuri din ţară care a participat la această manifestare.

„Turneul din acest an al Ansamblului Artistic «Poieniţa» al Casei de Cultură din Poiana Stampei a fost cel mai reuşit de la înfiinţarea ansamblului, martie 2001. Turneul a început la Focşani, la cel mai mare festival-concurs de datini şi obiceiuri din ţară, unde evoluţia de excepţie a tinerilor artişti din Poiana Stampei a fost răsplătită de membrii juriului, al cărui preşedinte a fost cea mai cunoscută realizatoare tv de emisiuni folclorice, Elise Stan, cu marele premiu şi trofeul festivalului. Acest premiu este încununarea eforturilor tuturor componenţilor ansamblului, ale îndrumătorilor, coordonatorilor şi colaboratorilor, printre care amintim: profesorii Dănuţ Lăcătuş şi Sînziana Roşuş, baciul Neculai Rusu şi «căprarii» Tucu Gamenţi şi Ionel Pindelea. Pentru a obţine aceste rezultate, ansamblul s-a bucurat de sprijinul oferit de conducerea Primăriei Poiana Stampei, în mod deosebit de sprijinul primarului Viluţ Mezdrea, promotorul activităţii culturale la nivel local, şi al Consiliului Local.

Pentru noi, cele mai importante evenimente vor avea loc acasă, în sala de concerte a Casei de Cultură, vineri, 25 decembrie 2015, de la ora 19, spectacolul extraordinar de sărbători «Sfânta seară de Crăciun», iar la Căminul Cultural Dornişoara, duminică, 27 decembrie, ora 20, în cadrul spectacolului «La izvoarele Dornei – in memoriam Ioan Motrescu». Felicităm membrii ansamblului şi familiile acestora, mulţumim pentru sprijin administraţiei locale şi urăm tuturor locuitorilor comunei şi românilor de pretutindeni sărbători fericite şi binecuvântate” a transmis Petrică Chiforescu.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: