În Suceava

Suspiciuni de asfaltări pe bani publici şi fonduri europene la rude, cunoştinţe şi cumetri

consiliul local lungu barba harsovschi> În urma unei iniţiative liberale, o comisie înfiinţată prin votul aleşilor locali va verifica activitatea Serviciului „Administrare străzi şi sistematizare rutieră”, condus de Ştefan Vasincu > „L-aţi folosit în tot oraşul, la asfaltat pe la neamuri, pe la cunoştinţe, pe unde aţi vrut dumneavoastră, iar acum vreţi şi să-l sancţionaţi” le-a spus Ion Lungu iniţiatorilor proiectului de hotărâre > „Chiar în halul acesta, domnule primar? Cu tot respectul, am asfaltat eu la rude acasă? La mine vă referaţi?” l-a interpelat pe primar viceprimarul Lucian Harşovschi

Consiliul Local Suceava a aprobat, în recenta şedinţă ordinară, constituirea unei comisii de verificare a activităţii Serviciului „Administrare străzi şi sistematizare rutieră”. Noua structură, din care fac parte membri ai executivului şi aleşi municipali, va analiza modul de realizare şi recepţionare a lucrărilor la străzi, precum şi corectitudinea acordării avizelor prin care se certifică aducerea la starea iniţială a infrastructurii rutiere afectate de intervenţii.

Viceprimarul Lucian Harşovschi, consilier PNL, iniţiator al proiectului, alături de colegul să de partid şi de executiv, viceprimarul Ovidiu Doroftei, a acuzat că, în timp ce unele lucrări efectuate în municipiu apar recepţionate, cu semănătura responsabililor din cadrul Primăriei, calitatea intervenţiilor este cel puţin necorespunzătoare. Harşovschi a remarcat că, în 2015, cu dezvoltarea infrastructurii rutiere s-au cheltuit 20 de milioane de lei, la care se adaugă aproape 8 milioane de euro din fonduri europene, şi că sucevenii au nemulţumiri justificate vizavi de modul în care s-a lucrat, carosabilul nefiind readus la starea iniţială. El susţine că „fantoma Pfeiffer” – executantul din proiectul european de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi reţelelor de canalizare –, încă bântuia prin Suceava. Aşa se face că, în cursul săptămânii trecute, firmei i s-a aplicat o amendă de 2.500 de lei, tocmai din cauză că nu a procedat la refacerea străzii afectate de săpături.

„Totdeauna acest serviciu de administrare străzi şi sistematizare rutieră trebuie să ducă la îndeplinire, conform legislaţiei în vigoare, toate actele. Nu este treaba primarului, viceprimarilor sau consilierilor locali să verifice o lucrare. Noi nu suntem de specialitate, însă atunci când este pusă o ştampilă şi o semnătură, înseamnă că lucrurile sunt conforme. De aceea, împreună cu colegii mei, vrem să facem o verificare a acestui serviciu, dar nu avem nimic personal cu cineva” a reliefat Lucian Harşovschi, prezentând fotografii în sprijinul celor susţinute şi adăugând că, la o adresă din 18 noiembrie prin care cerea lămuriri de la Serviciul „Administrare străzi”, nu a primit răspuns.

Vasile Mocanu (ALDE) a evidenţiat că viceprimarii fac parte din deliberativ, în calitatea lor de aleşi pe listă, însă şi din executiv, pin votul colegilor consilieri. În această din urmă postură, atât viceprimarul Harşovschi, cât şi viceprimarul Doroftei ar fi putut sesiza conducerea Primăriei, Curtea de Conturi sau Parchetul. „În calitatea lor de viceprimari, deci de membri ai executivului, trebuia să verifice aspectele semnalate, iar dacă s-au sesizat, există prevedere legală, în Codul penal, care spune că, dacă în activitatea desfăşurată conform fişei postului aţi constatat că s-au făcut recepţii asupra unor lucrări care nu sunt conforme cu caietul de sarcini, trebuia să fie sesizate organele abilitate, începând de la Curtea de Conturi şi Parchet, dacă este cazul. Trebuia sesizată, administrativ, conducerea Primăriei, ca să ia măsuri împotriva serviciului de străzi” a subliniat Vasile Mocanu, accentuând că, prin noua comisie, cei doi viceprimari îşi fac campanie electorală din postura lor de consilieri liberali.

Ion Lungu a precizat că în proiectul de apă şi canalizare responsabilitatea revine dirigintelui de şantier, şi nu Primăriei ori unei persoane din cadrul serviciului specializat al executivului. Şeful administraţiei locale a precizat că, prin această comisie, „se vrea capul” lui Ştefan Vasincu, şefului serviciului, care, printre defecte, are şi multe calităţi. „Este clar că acest ţap ispăşitor se vrea în persoana dlui Vasincu, iar dl Harşovschi a spus-o şi cu două şedinţe în urmă. Dl Vasincu are multe calităţi, dar, ca orice om, are şi defecte. Eu, ca primar, în anul 2005, l-am schimbat din funcţia de şef de serviciu, din cauză că vorbeşte gura fără el. Am pus acolo, în locul dumnealui, un tânăr cu doctorat, care a stat jumătate de an şi a trebuit să plece” a punctat şeful executivului.

De altfel, Ştefan Vasincu mai are o lună până la ieşirea la pensie, pentru Primărie fiind greu să găsească în locul lui un profesionist, care să cunoască specificul activităţii serviciului cu pricina. Edilul-şef – care potrivit hotărârii aprobate trebuie să desemneze persoanele din aparatul de specialitate care să facă parte din noua comisie – a relevat că prin aceasta se ajunge într-o situaţie hilară, colegii de birou trebuind să se controleze unii pe alţii. „Nu văd că este necesară o asemenea comisie, pentru că nu avem specialişti în Primărie, şi nici nu vreau să blochez jumătate din activitatea serviciului, să se facă o analiză care să nu ducă nicăieri. Aceasta deoarece anul trecut am avut controlul Curţii de Conturi, anul viitor îl vom avea de asemenea; pe deasupra, am avut şi auditul propriu al Primăriei. Vă daţi seama în ce situaţie delicată suntem: punem colegul de birou să îl verifice pe dl Vasincu” a arătat în plen Ion Lungu, menţionând, la rându-i, că este vorba despre „un proiect de campanie electorală, cu vârf şi îndesat”.

Discuţiile s-au prelungit şi au degenerat, iar la trimiterile repetate la adresa sa, cât şi la activitatea lui Ştefan Vasincu, primarul Lungu nu s-a mai abţinut şi a considerat că este momentul să facă unele „dezvăluiri”. „L-aţi folosit pe dl Vasincu toată vara, neavând atribuţii în acest sens, pentru că el este la Direcţia de investiţii, care este în subordinea primarului. L-aţi folosit în tot oraşul, la asfaltat pe la neamuri, pe la cunoştinţe, pe unde aţi vrut dumneavoastră, iar acum vreţi şi să-l sancţionaţi. Îi compătimesc pe oamenii de la Străzi, care sunt terorizaţi. De asta v-aţi supărat, haideţi să nu ne dăm după cireş!” a izbucnit Lungu.

La aceste afirmaţii, consilierul Neculai Barbă (PNL) a cerut probarea celor arătate, solicitând vicepreşedintelui de şedinţă, Ovidiu Doroftei, ca invitaţii care nu respectă regulamentul – cu aluzie la primarul Lungu – să fie evacuaţi din sală. Fiind vizat de respectivele insinuări, viceprimarul Lucian Harşovschi i-a pretins imperativ primarului Ion Lungu să-i să spună dacă s-a referit la el. „Chiar în halul acesta, domnule primar? Cu tot respectul, am asfaltat eu la rude acasă? La mine vă refereaţi?” l-a interpelat viceprimarul pe primar.

În aceste condiţii, edilul-şef a accentuat că niciodată „nu a asfaltat pe pile”, cum s-a întâmplat în 2015, în locurile unde „stau cunoştinţa, cumătrul, vecinul”. „Eu mă refer la mine. De când sunt primar, de 11 ani, niciodată nu am asfaltat pe pile, indiferent cine a fost şi cine nu a fost. Din păcate, în acest an s-a întâmplat acest lucru” a conchis Ion Lungu.

Pe lângă altele, amintite mai sus, comisia constituită va fi abilitată să verifice activitatea generală a Serviciului „Administrare străzi şi sistematizare rutieră”, a eficienţei manageriale şi a procedurilor de lucru şi, de asemenea, să analizeze modul de respectare a prevederilor specifice din actele normative care reglementează serviciul cu pricina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: