Consiliul Judeţean Suceava va scoate aproape 4 milioane de lei din propriul buzunar pentru finalizarea proiectelor de reabilitare a Muzeului de Istorie şi a Cetăţii de Scaun a Sucevei realizate prin POR, pentru că nu s-au asigurat, până la 31 decembrie a.c., toate dotările prevăzute în contracte.
Astfel, din bugetul judeţului va fi asigurată în anul 2016 suma de 3,78 de milioane de lei, pentru că nu sau atins, până la sfârşitul anului în curs, toate punctele prevăzute în contractul de finanţare prin POR 20072013.
Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, suma de 3,78 milioane de lei urmează să fie prevăzută în bugetul judeţului pentru anul 2016, pentru asigurarea îndeplinirii tuturor indicatorilor din contract. Preşedintele CJ explică în expunerea de motive că, pe parcursul implementării proiectului, au fost întâmpinate dificultăţi prin contestaţiile depuse la procedura de achiziţii pentru dotări şi elaborarea proiectului muzeotehnic, ce au condus la mari întârzieri, astfel încât contractul cu câştigătorul licitaţiei, Softline Internaţional SRL Bucureşti, a fost încheiat abia în 26 octombrie 2015 şi se va finaliza în februarie 2016. În ceea ce priveşte contractul de execuţie de lucrări, de 21,9 milioane de lei, au fost realizate 99,78%, iar pentru anul 2016 rămân de efectuat doar lucrări pentru branşamentul electric. El mai arată că, în cazul obiectelor de patrimoniu, acestea nu vor putea fi aduse în muzeu decât după trecerea a trei-şase luni de la finalizarea lucrărilor, întrucât este nevoie să se stabilizeze microclimatul interior.
La proiectul pentru reabilitarea Muzeului de Istorie, valoarea lucrărilor de efectuat este de 3,78 de milioane de lei, din care cea mai mare parte, 3,57 milioane de lei, este pentru dotări. De menţionat este că valoarea totală a dotărilor prin acest proiect este de 6,57 milioane de lei.
La Cetatea de Scaun a Sucevei, CJ Suceava mai trebuie să mai asigure în 2016 plăţi în valoare de 193.640 de lei, din care 171.000 de lei reprezintă dotări.
În proiectul de hotărâre prin care CJ Suceava urmează să asigure această sumă de bani din bugetul anului 2016 se arată că la recepţia lucrărilor din noiembrie s-a constatat că, în cadrul contractului de furnizare de dotări, 50 de sisteme electronice individuale pentru prezentare turistică nu corespundeau cu specificaţiile tehnice. Firma Project Z Vision SRL Bucureşti a furnizat alt model decât cel ofertat, aparatele neavând afişaj LCD cu iluminare, iar în locul unei multifuncţionale a livrat o imprimantă color.
Nechifor arată că, pentru aceste două proiecte, AM POR a stabilit semnarea unui act adiţional prin care beneficiarul, respectiv CJ Suceava, îşi asumă toate cheltuielile care urmează să fie făcute după data de 31 decembrie 2015, iar proiectele să fie finalizate până cel târziu la 30 iunie 2016.
Comentarii