Sucevenii, din nou în pericol de a rămâne fără apă caldă şi căldură

 Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă din nou să rămână fără apă caldă şi căldură, după ce producătorul de energie termică din Suceava, Bionergy SRL, a anunţat că nu mai poate suporta finanţarea achiziţiei de masă lemnoasă pentru producerea agentului termic.

Într-o adresă transmisă luni Primăriei Suceava, Bioenergy arată că societatea a finanţat, prin efort propriu, un timp îndelungat, asigurarea încălzirii şi apei calde menajere în municipiu şi subliniază că situaţia dificilă a fost generată de firma de distribuţie Termica SA, care este în faliment, şi că până în 30 iunie 2015, când a fost anunţat falimentul, valoarea facturilor neîncasate se ridică la 20 de milioane de lei, iar alte sume importante au fost cheltuite de producător după 1 iulie şi până în prezent.

Firma reiterează că furnizează energie termică la cel mai mic preţ din ţară, de 116 lei/gcal.

În adresă se mai arată că situaţia financiară critică a societăţii face imposibilă continuarea producerii de agent termic pentru asigurarea încălzirii şi apei calde menajere în municipiu.

Bionergy SRL Suceava precizează că Guvernul permite administraţiilor locale să obţină împrumuturi în condiţii avantajoase de la Trezorerie pentru asigurarea cheltuielilor pentru producerea energiei termice în sezonul rece şi că, până acum, municipiul Suceava nu s­a folosit de această facilitate.

„În acest context, Bioenergy Suceava SRL este nevoită să reducă, în prima etapă, livrarea energiei termice pentru o perioadă de 15 zile, după care va sista furnizarea agentului termic” se mai arată în adresa semnată de directorul Bioenergy SRL, Vasile Ilie.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a propus un proiect de hotărâre pentru accesarea unui împrumut de la Trezorerie de 5 milioane de lei cu care să se achite, în avans, subvenţia pentru producerea energiei termice pentru lunile noiembrie şi decembrie, dar Consiliul Local Suceava a decis să amâne dezbaterea proiectului.

Consilierii PNL din CL Suceava au apreciat că nu este oportună obţinerea unui credit pentru consum şi consideră că municipalitatea poate accesa împrumuturi doar pentru proiecte de dezvoltare.

Consilierii PSD au solicitat amânarea dezbaterii proiectului în condiţiile în care nu este clar dacă municipalitatea poate finanţa o activitate în întregime privată – atât producătorul de energie termică, cât şi distribuitorul fiind firme private.

Consilierii locali suceveni au fost convocaţi din nou miercuri, 11 noiembrie a.c., de la ora 10, într-o şedinţă de îndată, în cadrul căreia va fi dezbătut proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 5.000.000 de lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 46/2015 pentru stabilirea unor măsuri financiare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI