Şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova

România nu este o mare putere, dar este o ţară care poate sprijini financiar Republica Moldova

ponta strelet> A declarat primul ministru român

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că România este dispusă să ajute din punct de vedere financiar Republica Moldova, în contextul în care în şedinţa comună a celor două guverne care are loc la Neptun se discută şi condiţiile în care se va acorda un împrumut rambursabil autorităţilor de la Chişinău. „Sunt confruntări şi sunt probleme importante pentru cei care guvernează şi la Chişinău şi la Bucureşti însă vreau să zic că atunci când e nevoie de ajutor, în primul rând vreau să îl găsiţi în România. (…) Dacă România acum, azi şi-a plătit tot împrumutul către FMI şi nu trebuie să apeleze la alte împrumuturi, noi nu suntem o ţară împrumutătoare de obicei, dar, dacă aveţi nevoie bineînţeles că răspunsul nostru este da şi vă sprijinim în aceste momente. (…) România nu este o mare putere, dar este o ţară care poate să vă sprijine pe dvs. şi care trebuie să o facă în continuare”, a afirmat primul ministru român la începutul şedinţei comune a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău.

Premierul moldovean Valeriu Streleţ a spus că ajutorul financiar acordat de România vine „într-un moment crucial pentru Republica Moldova”. „Mulţumim pentru deschiderea de a ne oferi un sprijin financiar rambursabil într-un moment crucial pentru Republica Moldova, valoarea şi condiţiile căruia le vom discuta în şedinţa de astăzi, înţelegând că efortul de reformă pe care îl depunem noi la Chişinău va avea succes atunci când noi vom fi susţinuţi în aceste demersuri inclusiv şi financiar de cei mai fideli şi mai apropiaţi prieteni ai Republicii Moldova”, a spus Streleţ.

Împrumut pentru Republica Moldova de 150 de milioane de euro rambursabil în cinci ani

Guvernul va propune Parlamentului spre aprobare un proiect de asistenţă financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a anunţat  premierul Victor Ponta. Potrivit premierului, banii ar urma să fie rambursaţi în termen de cinci ani, iar dobânda este în jur de 1,5%. Şeful Executivului român a precizat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre acest împrumut, dar şi cu lideri politici, astfel că, în opinia sa, există „o intenţie comună de a aproba acest acord”.

La rândul său, premierul moldovean, Valeriu Streleţ, a susţinut că din acest împrumut ar urma să fie eliberată anul acesta o primă tranşă de 60 de milioane de euro. „Republica Moldova nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive. Noi avem intenţia să reanimăm proiectele investiţionale care au fost temporar suspendate din motivul absenţei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică şi condiţionări de reforme”, a explicat premierul Republicii Moldova.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: