Pe marginea datoriilor reciproce

Neînţelegeri între Bioenergy şi Termica

6944> Conducerea firmei producătoare de agent termic spune că are de încasat de la transportatorul Termica în jur de 22 milioane de lei, în timp ce administratorul judiciar al acestei din urmă societăţi pretinde că suma datorată este cu aproape 3 milioane lei mai mică > „Către Bioenergy putem face plăţi curente, respectiv cele cuvenite perioadei de după declararea falimentului, respectiv pentru lunile iulie, august şi care vor mai fi”, arată Ovidiu Dumitrescu, directorul general al Termica

Societatea de producere a energiei termice Bioenergy Suceava are de recuperat de la transportatorul, distribuitorul şi furnizorul Termica Suceava, societate comercială falimentară, suma de circa 22 milioane de lei. Cel puţin aşa a declarat Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy, sumă nerecunoscută ca fiind cea reală de către Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica. „Ne-am înscris la masa credală şi sperăm ca măcar o parte din aceşti bani să îi putem recupera”, a precizat Vasile Ilie, şi pe fondul imperativului creării stocurilor de biomasă pentru noul sezon rece.

Conform lui Dumitrescu, datoria restantă este sub nivelul pretins de către producătorul Bioenergy, întrucât, la rându-i, aceasta din urmă societate are de achitat aproape 3 milioane lei în conturile transportatorului de agent termic. „Există o datorie a Termica la Bioenergy, însă cuantumul sumei este un subiect de discuţie între conducerea acesteia şi administratorul judiciar. Sigur, spunem ceea ce ne avantajează, pentru că şi Bioenergy are o datorie de aproape 3 milioane lei către Termica, pentru instalaţiile şi terenul pe care le foloseşte”, a declarat Dumitrescu.

Administratorul special Dumitrescu relevă că, pentru luna iulie, Termica şi-a onorat facturile „la zi”, achitate urmând a fi şi cele aferente lunii august. Aceasta, în condiţiile în care Consiliul Local şi Primăria virează sumele la care s-au angajat, pentru perioada de 90 de zile în care Termica falimentară mai poate presta serviciul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Ovidiu Dumitrescu susţine că, din total, cea mai are parte a banilor va merge către producătorul de energie termică.

„Către Bioenergy putem face plăţi curente, respectiv cele cuvenite perioadei de după declararea falimentului, respectiv pentru lunile iulie, august şi care vor mai fi. Pentru luna iulie am achitat facturile la E.ON, Bioenergy şi ACET. Din suma de 1 milion de lei suportată de la bugetul local, în vederea acoperirii diferenţei dintre cheltuieli şi venituri, vom achita la Bioenergy şi factura pentru luna august”, a reliefat Ovidiu Dumitrescu, directorul general al Termica, adăugând că, celelalte cheltuieli ale societăţii ar putea fi acoperite din încasările de la populaţie şi alţi beneficiari. Ovidiu Dumitrescu a explicat că tabelul creditorilor a fost actualizat ultima dată în luna mai 2015, însă către creditori nu s-au făcut plăţi. Pe de altă parte, ulterior momentului deschiderii procedurii falimentului, după încheierea fazei de reorganizare judiciară şi observare, „s-a tras linie”, întocmindu-se un tabel suplimentar, care va cuprinde datoriile care s-au născut în intervalul scurs de la data declarării insolvenţei până în prezent, inclusiv după intrarea în faliment. Cele două tabele vor fi corelate şi „consolidate” într-unul singur, care va conţine pe toţi creditorii şi sumele la care aceştia sunt îndreptăţiţi, stabilindu-se şi o ordine de plată, în baza priorităţilor consacrate de prevederile legale în vigoare. Astfel, la aceeaşi categorie, creanţele născute pe durata procedurii de insolvenţă au prioritate în faţa celor din faza falimentului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: