Trei sferturi din şcolile controlate nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

> „Majoritatea acestora nu îndeplinesc condiţiile impuse, din cauza lipsei apei curente sau canalizării, cât şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare”, precizează prefectul de Suceava, Constantin Harasim > Asistenţa medicală a preşcolarilor şi şcolarilor este asigurată prin cabinetele medicilor de familie, şcolile neavând cabinete medicale proprii

Comisii mixte constituite din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava au verificat, în perioada 3-9 septembrie 2015, stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru începerea anului şcolar 2015-2016. Potrivit prefectului Constantin Harasim, comisiile au trecut prin 14 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv prin Cajvana, Cacica, Muşeniţa, Vicovu de Sus, Frasin, Stulpicani, Păltinoasa, Valea Moldovei, Adâncata, Dumbrăveni, Hănţeşti, Zvoriştea, Liteni şi Horodniceni. Verificate au fost 97 unităţi şcolare, dintre care 30 de şcoli gimnaziale,

18 şcoli primare, 45 de grădiniţe cu program normal şi 4 licee tehnologice, dintre cele enumerate, 23 fiind unităţi coordonatoare. Reprezentantul Guvernului în teritoriu precizează că, în urma controalelor, s-a constatat că 24 unităţi şcolare sunt autorizate din punct de vedere sanitar, 56 nu au obţinut autorizaţia, 7 sunt în curs de autorizare, iar pentru 6 s-a recomandat depunerea documentaţiei în vederea autorizării sanitare. „Majoritatea unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare sunt situate în mediul rural şi nu îndeplinesc condiţiile impuse, din cauza lipsei apei curente sau a canalizării, cât şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare”, precizează prefectul de Suceava, Constantin Harasim.

În ceea ce priveşte combustibilul pentru iarna 2015-2016, conform prefectului, asigurate sunt cantităţile necesare tuturor şcolilor, mai puţin la Grădiniţa cu Program Normal Plutoniţa, arondată Şcolii Gimnaziale din localitate. De asemenea, s-a constatat că toate microbuzele şcolare au autorizaţiile necesare şi şoferi atestaţi, noile maşini repartizate fiind în procedură de autorizare. Harasim mai informează că paza unităţilor şcolare se face cu firme specializate, sisteme antiefracţie şi de monitorizare video, un rol important revenind pazei comunale şi pazei obşteşti. La Şcoala Gimnazială şi la Grădiniţa cu Program Normal Doroteea, oraşul Frasin, nu sunt asigurate aceste condiţii, iar în 23 de şcoli dintre cele verificate nu există sisteme video de supraveghere. Unităţile şcolare au asigurate frigidere şi spaţii pentru Programul „Laptele şi cornul”, în curs de amenajare fiind cel de la Şcoala primară Văşcăuţi.

Nu în cele din urmă, prefectul de Suceava arată că unităţile administrativ-teritoriale controlate au încheiat contracte de prestări servicii cu firme specializate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, asistenţa medicală a preşcolarilor şi şcolarilor fiind realizată prin cabinetele medicilor de familie, neexistând cabinete medicale proprii. „Pentru fiecare unitate de învăţământ controlată a fost întocmit ghidul de control”, a precizat Constantin Harasim.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: