Volumul „Românii în goana după happy-end”, lansat la Casa Polonă din Suceava

Romanii-goana-dupa-happy-endUniunea Polonezilor din România a organizat în perioada 10-12 septembrie, în judeţul nostru, Zilele Culturii Polone, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

Cu acest prilej, fostul ambasador al Poloniei la Bucureşti şi Chişinău, Bogumil Luft, a lansat ediţiile în limba polonă şi română a volumului „Românii în goana după happy-end”. Evenimentul a avut loc vineri, 11 septembrie, în holul Casei Polone din municipiul Suceava (Dom Polski).

Cartea a fost prezentată de asistent univ. Oana Strugaru, de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Ea a ţinut să mărturisească că autorul cărţii a scris „o poveste complexă, nu doar a românilor, ci a unei întregi porţiuni a Europei de Est”.

Volumul semnat de Bogumil Luft este o poveste cu o intrigă complexă despre întâlnirea a două popoare – polonez şi român –, precum şi despre moldoveni, care încearcă să-i ajungă din urmă.

După cum a arătat Oana Strugaru, cartea reprezintă şi o trezire la realitate. „Autorul surprinde cu subtilitate resorturile interioare ale acestei zone măcinate de conflicte, prin raportarea permanentă la Vest, şi aceasta aflată într-o continuă transformare. Cartea este şi un conglomerat de portrete ale actorilor politici, dar nu aşa cum apar pe scena politică, ci cum sunt ei priviţi prin lentila celui ce cunoaşte resorturile intime ale jocului puterii”, a spus Oana Strugaru.

Ea a subliniat faptul că volumul este unul lucid şi actual, despre identitatea naţională, într-un context internaţional, printr-o privire retrospectivă asupra istoriei în care iese permanent la iveală factorul uman.

La rândul său, autorul, Bogumil Luft, a mărturisit că şi-a dorit să noteze impresiile din cei 30 de ani în care a avut legături cu spaţiul românesc, inclusiv cu Republica Moldova.

Este o poveste nemaipomenită care arată în ce fel soarta oamenilor, şi nu neapărat a oamenilor politici, se împleteşte cu istoria. Există foarte multe persoane care sunt înscrise în istorie şi care participă activ ele însele la istorie. Uneori sunt personalităţi importante, alteori sunt oameni obişnuiţi. De aceea, în această experienţă, tocmai întâlnirea cu oamenii a fost importantă pentru mine. În ceea ce priveşte happy-end-ul, într-adevăr, a fost un pic provocator pentru că nu există happy-end”, a precizat Bogumil Luft.

Volumul „Românii în goana după happy-end” a apărut la Editura Polirom, dar şi în ediţie digitală.

Bogumil Luft (n. 1955) – ziarist şi publicist, începând cu anul 1981 a fost colaborator al revistei lunare Wiez. A călătorit împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea în Columbia, Argentina, Chile, Elveţia, Belgia, Franţa şi Cehia. În anul 1989 a publicat în săptămânalul Tygodnik Solidarnosc, iar în anii următori în Spotkania. În perioada 1999 – 2006 a fost redactor, publicist şi comentator politic al cotidianului „Rzeczpospolita” şi comentator radio şi TV. În anii 2001 – 2003 a fost corespondent al cotidianului „Rzeczpospolita” la Bucureşti şi Chişinău. Între 1993 şi 1999 a fost ambasadorul Republicii Polone în România, iar în anii 2010 – 2012 a fost ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: