Ion Iovcev

Tiraspolul face tot posibilul ca şcolile cu predare în limba română să dispară

Administraţia regimului separatist din Transnistria face tot posibilul ca şcolile cu predare în limba română să dispară, a tras un semnal de alarmă directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, unul dintre cei mai curajoşi apărători ai limbii române în stânga Nistrului, într-un interviu acordat Radio Chişinău. „Se face tot posibilul ca aceste şcoli să fie distruse. Se fac presiuni şi prin intermediul mass media tiraspolene, radio, televiziunea lor ca să ne discrediteze, să mă arate pe mine personal în faţa transnistrenilor ca principalul responsabil de condiţiile în care activează instituţia noastră”, a spus Iovcev, subliniind că există probleme legate de lipsa de sedii adecvate şi chiria mare a clădirilor pentru şcolile cu predare în limba română.

Pe lângă lipsuri, directorul Liceului Lucian Blaga a atras atenţia că scade numărul copiilor care frecventează şcolile cu predare în limba română. „Migraţia şi situaţia în care se află moldovenii din stânga Nistrului îi fac să plece. Foarte mult influenţează şi presiunea care se face din partea administraţiei şi a mass-media locale”, a argumentat directorul Iovcev, adăugând că „mulţi nici nu ştiu de existenţa acestor instituţii (de învăţământ) pentru că (regimul de la Tiraspol) a deschis şcoli alternative, aşa-numitele şcoli moldoveneşti, cu caractere chirilice, cu manuale pentru moldoveni editate la Tiraspol”.

Totuşi, Liceul „Lucian Blaga” a reuşit să-şi păstreze contingentul de elevi pe care l-a avut şi anul trecut. „În prezent avem 140 de elevi, în clasa întâi avem 10. Nu e o problemă, pentru că în anumiţi ani, am început şi cu 6 elevi, dar mai vin pe parcurs”, spune el. Din cauza presiunilor constante ale administraţiei de la Tiraspol, liceul „Lucian Blaga” riscă să fie închis, a avertizat Ion Iovcev. „Pericolele sunt mari. Ei au înţeles că nu prin distrugerea directă, nu prin presiunile pe care le-au făcut în anul 1994, când au intrat şi devastat sau, în 2004, când au luat clădirea şi au distrus totul (după jumătate de an am reluat totul pentru că de partea noastră a fost întreaga comunitate internaţională), ori prin metodele din 2014, când au trimis miliţia, tot felul de comisii fiscale, procuratura….”, a afirmat Iovcev, indicând că Tiraspolul speră acum ca şcolile cu predare în limba română să dispară prin moarte naturală, deschizând şcoli şi grădiniţe moldoveneşti cu grafie chirilică şi intimidând oamenii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: