Ungaria atrage atenţia asupra necesităţii unei politici europene sustenabile privind imigraţia

Problema valului de refugiaţi va fi discutată mâine la Bruxelles de premierul ungar Viktor Orban cu Jean Claude-Juncker, preşedintele Comisiei Europene (CE), instituţie care estimează că acţiunile de control desfăşurate de Ungaria la frontiera externă a Uniunii Europene sunt legitime, deşi dezaprobă iniţiativa guvernului de la Budapesta de a ridica un gard la graniţa cu Serbia, transmite AFP. Întrevederea Juncker-Orban „va fi o ocazie de a discuta despre chestiunea imigraţiei şi despre ce poate Comisia să facă pentru a ajuta Ungaria”, care se află în prezent într-o situaţie „gravă şi urgentă”, a declarat ieri Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.

În pofida gardului de sârmă ghimpată ridicat pe toată lungimea frontierei cu Serbia, mii de imigranţi clandestini, mulţi dintre ei sirieni şi afgani, au reuşit totuşi să pătrundă pe teritoriul Ungariei, cu obiectivul de a-şi continua mai departe călătoria către vestul Europei, destinaţia preferată de aceşti imigranţi ilegali fiind Germania. Drept urmare, autorităţile maghiare i-au lăsat să traverseze Ungaria, dar nu le-au mai permis marţi accesul în gara din Budapesta, un purtător de cuvânt al executivului ungar precizând că această măsură este conformă cu legislaţia UE, ce prevede că orice persoană care doreşte să călătorească în Europa trebuie să deţină un paşaport valabil şi o viză Schengen.

CE a fost criticată, ieri de şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar, care a acuzat executivul comunitar că duce o politică „de stânga” prin care se permite oricui să intre în blocul comunitar, deşi UE a arătat că nu are soluţii în faţa actualului val de refugiaţi şi nici nu este capabilă să-şi protejeze propriile frontiere. „Poziţia guvernului ungar este clară: oricine doreşte să intre în ţară trebuie să o facă legal”, a spus, potrivit agenţiei MTI, Janos Lazar în faţa Comisiei pentru Apărare din Parlamentul ungar, unde a vorbit de asemenea despre necesitatea unei politici europene sustenabile privind imigraţia, el subliniind că milioane de refugiaţi ar putea să se îndrepte către Europa. În plus, oficialul ungar a avertizat că atitudinea ezitantă a UE nu face decât să încurajeze imigranţii economici să vină în număr tot mai mare în Europa pentru a profita de avantajele ce le sunt oferite de actuala politică îngăduitoare de azil a blocului comunitar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: