Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ:

Un kilometru din centura ocolitoare a Sucevei, licitat la dublu faţă de amenajarea similară din Bacău

Nechifor> Cu o singură bandă de mers pe sens, în Suceava lucrările se fac cu 6 milioane euro/km, în timp ce, în Bacău, două benzi costă numai 3 milioane euro/km

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, reclamă valoarea mare la care au fost licitate şi atribuite lucrările de amenajare a centurii de ocolire a municipiului Suceava. Şeful executivului judeţean a reliefat, într-o conferinţă de presă, că, la amenajarea similară din municipiul Bacău, cu un număr dublu de benzi de circulaţie, lucrările s-au adjudecat la o valoare de 3 milioane euro pe kilometru, în timp ce în Suceava procedura s-a închis la o valoare de execuţie de 6 milioane euro pe kilometru.

„Actuala centură – care a fost proiectată în 2007 şi intrată în execuţie în 2008, cu o firmă al cărei acţionariat este acum puţin cu probleme legate de exproprierile care au fost în mandatul PDL –, are un cost extraordinar de mare, de 6 milioane euro pe kilometru, fiind vorba doar despre un drum naţional cu o singură bandă de mers pe sens. Acesta în timp ce în Bacău se fac două benzi pe sens, cu numai 3 milioane euro pe kilometru” susţine Nechifor.

centura 1190200Ioan Cătălin Nechifor a ţinut să evidenţieze că intervenţiile de la actuala rută de ocolire a reşedinţei de judeţ nu sunt în aria de responsabilitate a Consiliului Judeţean sau a Primăriei Suceava, ci a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi că, după rezilierea contractului cu fostul executant, lucrările vor continua.

„Sigur, ne-am dori cu toţii ca să meargă mai repede, însă cred că lucrurile s-au rezolvat, mai ales după ce contractul iniţial s-a reziliat. Pentru că am sentimentul că firma respectivă – cu aceşti oameni care erau mai degrabă ocupaţi cu exproprieri – nu prea avea chef să lucreze la Suceava” subliniază şeful administraţiei judeţene. Execuţia la prima rută ocolitoare a municipiului Suceava a demarat efectiv în 2009, constructorul fiind firma SCCF Group Colas Iaşi, iar beneficiarul, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Varianta de ocolire are, potrivit proiectului de la acea dată, o lungime de 13,2 km şi are menirea de a prelua traficul de pe DE 85 pe traseul Moara – Şcheia – Mihoveni – Pătrăuţi – Siret, precum şi cel de pe DN 576, dinspre Vatra Dornei spre frontiera cu Ucraina. Valoarea iniţială a proiectului era de 67 milioane euro, sumă suportată în întregime de Ministerul Transporturilor. În urmă cu 3 ani, Ioan Cătălin Nechifor preciza că dacă în anul 2007, prin hotărâre de guvern, atunci când s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, valoarea investiţiei era de 220 milioane lei, ulterior, începând cu 2008, când a demarat lucrarea, la un grad fizic de execuţie de circa 76%, creşterea valorică a acesteia a fost de aproximativ 62%, ajungând la 370 milioane lei.

4445Ioan Cătălin Nechifor a făcut referire şi la cel de-al doilea inel ocolitor al municipiului Suceava, pe relaţia Cumpărătura – Ipoteşti – Salcea, a cărui execuţie conducerea noului PNL, prin vocea fostului lider PDL, Ioan Bălan, se angajează că o va materializa în momentul când va ajunge la putere. Şeful administrativului judeţean a punctat că varianta în cauză nu mai este de actualitate, deoarece, în master-planul de transport aprobat de Comisia Europeană, judeţul Suceava este prins cu drumul expres Paşcani – Dolhasca – Vereşti – Suceava – Siret, „care a sigură ocolirea Sucevei exact în zona în care făcea vorbire PDL şi nu mai este nevoie de altceva, acest document programatic fiind bătut în cuie”.

„Chestiunea cu centura ocolitoare pe partea de sud-est a Sucevei este rezolvată deja de către guvernul actual, sigur, în fază de proiect, urmând a vedea cine va executa această lucrare importantă. Însă cei care au terenuri acolo e bine să cultive porumb, sfeclă şi altceva, pentru că nu va mai fi această formulă a centurii. Mă refer la cei care au terenuri similar celor de pe centura actuală, în zona Şcheia, inclusiv la acea denumită afacerea Şcheia, care sper că, într-o bună zi, va ieşi la lumină” a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: