Şcoala de vară AESv, impresii de final

 aesv august 2015Şcoala de vară AESv 2015 a însemnat, pentru zecile de cadre didactice prezente, o serie de activităţi practice, ateliere de lucru, dar şi diseminări de proiecte, care, însumate în cuvintele „experienţe noi”, vor putea fi aplicate în şcolile lor, fie la clasă, fie în proiectele pe care le vor iniţia în continuare, a declarat coordonatoarea manifestării, prof. Maria Pavelescu. Ea a precizat că, printre alte activităţi, cadrele didactice din tot judeţul au fost şi la Centrul „Europa în direct”. „În cadrul activităţii de la «Europa în direct», s-au prezentat oportunităţi de finanţare pe altă linie în afară de cea şcolară, prin care se pot face parteneriate cu şcolile. Şi GEC Bucovina şi-a oferit disponibilitatea de a colabora cu şcolile, şi «Centrul Europa în direct», prin dna Angela Ianovici, care doreşte să colaboreze cu şcolile, ea având activităţi în tot judeţul” a spus prof. Pavelescu. Ea a mai precizat că, pe parcursul celor 11 ediţii, Şcoala de vară AESv a însemnat locul unde cadrele didactice au învăţat lucruri folositoare, care au putut fi aplicate în proiectele pe care le-au iniţiat ulterior: „Foarte mulţi profesori au spus că au învăţat foarte multe lucruri noi de aici, au văzut ce fac alţii, le-au venit idei şi au scris proiecte, ceea ce înseamnă deci că ideea temei şcolii de vară, «De la proiectul personal, la proiecte europene», chiar funcţionează”.

Prof. Diana Croitoru, din R. Moldova:  „Am trăit aici, la voi, clipe de neuitat”

Şcoala de vară AESv a însemnat o experienţă „extraordinară” pentru cele două cadre didactice de la gimnaziul din raionul Străşeni, Republica Moldova, vizita la Suceava fiind o premieră pentru ele. „Am trăit aici, la voi, clipe de neuitat. În primul rând vreau să remarc faptul că am fost primite foarte bine de voi, m-am simţit mai bine ca acasă, lumea e foarte deschisă, foarte sinceră, foarte binevoitoare şi vrea să te ajute, toţi s-au îngrijit să ne simţim bine” ne-a spus prof. Diana Croitoru, director adjunct, responsabil cu educaţia. La şcoala din Străşeni nu se organizează şcoli de vară, de aceea experienţa dobândită la cea de la Liceul cu Program Sportiv a fost unică pentru moldovence: „Şcoala de vară va rămâne undeva în sufletul meu mult timp; aici am învăţat a relaţiona mai mult, cu cei de seama mea, dar şi cu cei cu un pic mai multă experienţă. Când voi ajunge acasă le voi spune colegilor să fim mai deschişi către lumea de afară, să stabilim nişte parteneriate cu cei din afară, să învăţăm de la voi a scrie aceste proiecte. La noi, proiecte de parteneriat nu sunt iniţiate, n-am intrat în esenţa lucrurilor, dar bănuiesc că se desfăşoară activităţi în parteneriat, în general, în şcoli de la oraş care au mai mult deschiderea la informaţie” spune Diana Croitoru. Ea a adăugat că ar fi de dorit ca şi în învăţământul din ţara ei cadrele didactice să poată obţine gradaţie de merit, ca în România: „Aş vrea să existe şi la noi gradaţia de merit, pentru că există profesori foarte buni, care participă la variate activităţi desfăşurate şi în localitate, în varii instituţii parteneri educaţionali, dar sunt şi sunt profesori care stau doar la catedră, desfăşoară orele şi pleacă. Trebuie să fie diferenţă de remunerare între un profesor care se implică cu trup şi suflet şi are un portofoliul bogat şi unul care face orele, îşi pune gentuţa pe umăr şi a plecat”.

Prof. Lucia Bârsan, Străşeni: „Am o impresie extraordinară despre oamenii de aici”

Pentru profesoara de engleză Lucia Bârsan, Şcoala de vară AESv a însemnat, de asemenea, „o experienţă foarte bună şi binevenită”, pentru cadre didactice tinere, cu numai 12 ani vechime, cum este ea. „N-am mai trăit experienţa de a părăsi Republica Moldova şi să vin în altă ţară, e pentru prima oară. Am o impresie extraordinară despre oamenii de aici, despre cadrele didactice care au fost prezente la şcoala de vară şi au prezentat lucruri noi şi importante, pe care sper eu să le putem implementa la noi. Am venit aici să văd, să-mi fac o imagine clară despre cum lucraţi voi în proiecte, cum le folosiţi şi ce puteţi lua din aceste proiecte, iar noi fiind la început de drum spre Europa să putem implementa câteva din ideile voastre”.

Cele două profesoare de la Străşeni au vizitat oraşul Suceava, dar şi câteva mănăstiri. „Am rămas extraordinar surprinsă de toate minunăţiile pe care le-am văzut la Suceava, care e un oraş foarte frumos, şi la mănăstiri, vă mulţumesc că ne-aţi oferit oportunitatea de a vedea aşa frumuseţi” a mai spus Lucia Bârsan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: