Preşedintele Klaus Iohannis

Mohammad Munaf se află în prezent în custodia Poliţiei Române

Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetăţeni români, se află în prezent în custodia Poliţiei Române, a anunţat ieri preşedintele Klaus Iohannis. „Autorităţile statului român au finalizat astăzi (n.r. — joi) demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetăţean irakian şi american, cu aducerea în ţară a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetăţeni români, se află în prezent în custodia Poliţiei Române”, se arată în declaraţia preşedintelui Iohannis referitoare la acţiunea autorităţilor statului român de aducere în ţară a lui Mohammad Munaf.

Şeful statului precizează că acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituţiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. El a reafirmat, în context, sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului.

În 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf şi plata a câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român. Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa de condamnare la moarte pronunţată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf. Instanţa irakiană a luat această decizie motivând că din documentele Curţii de primă instanţă nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români, la Bagdad, în 2005.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie — irakiană şi americană — a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile. La eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak. La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad. Hotărârea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns şi la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a încercat, în noiembrie şi decembrie 2006, să-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, însă procedura nu a reuşit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: