Încâlcitul drum al accesării finanţărilor europene

> Pentru atragerea de fonduri în programarea 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Fondurilor Europene impun reactualizarea Strategiei de dezvoltare economico-socială a Sucevei > „În ciuda faptului că sunt semnate acordurile de finanţare, lucrurile se mişcă destul de greu, atât pe POR, în cadrul căruia se speră că va fi accesată majoritatea banilor, cât şi pe POIM, de unde se pot obţine fondurile pentru reabilitarea reţelelor termice” subliniază primarul Ion Lungu

 În vederea atragerii de finanţări nerambursabile în „şeptenalul” 2014-2020, municipiul Suceava va trebui să-şi actualizeze Strategia de dezvoltare economico-socială.

Primarul Ion Lungu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că modificările se vor face în corelaţie cu Strategia de dezvoltare regională 2014-2020; Strategia de dezvoltare a arealului Suceava – Botoşani 2014-2020; Planul Urbanistic General; Strategia de dezvoltare a Asociaţiei „Zona Metropolitană” Suceava; Strategia locală de mobilitate urbană a municipiului Suceava; Planul local de acţiune pentru energie durabilă şi cu Planul integrat de dezvoltare urbană.

„Vom intra în Consiliul Local pentru a aproba noua strategie şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem ghidurile solicitantului, cu fondurile pe care le-am putea accesa. Sigur, la fel ca şi în programarea anterioară, municipiile vor avea finanţări separate, de aceea aşteptăm aceste alocări, şi, în funcţie de ele, vom stabili, într-o primă etapă, în Consiliul Local, ce proiecte ne propunem să promovăm pentru perioada 2014-2020” a evidenţiat Ion Lungu, după vizite făcute la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Fondurilor Europene, menţionând că, în ciuda faptului că sunt semnate acordurile de finanţare, „lucrurile se mişcă destul de greu, atât pe POR, în cadrul căruia se speră că va fi accesată majoritatea banilor, cât şi pe POIM, de unde se pot obţine fondurile pentru reabilitarea reţelelor termice”.

Autorităţile locale din municipiul Suceava au, pentru programarea europeană 2014-2020, un portofoliu de propuneri de proiecte în valoare de circa 158 milioane euro. Astfel, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), la capitolul „Energie curată şi eficienţă energetică”, Axa prioritară VII – „Realizarea şi modernizarea capacităţilor de producere a energiei electrice şi energiei termice în centrale pe biomasă sau biogaz, inclusiv a transportului şi distribuirii”, Primăria Suceava are în aşteptare un proiect de 50 milioane de euro, pentru reabilitarea sistemului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. În cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa prioritară III – „Eficienţă energetică în clădirile publice”, promovat va fi un proiect de creştere a eficienţei energetice a sediului Primăriei, valoarea acestuia fiind estimată la 3 milioane de euro. Pe Axa prioritară V – „Conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, în portofoliul local este prins proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti, vizată fiind atragerea de fonduri în valoare de 17 milioane euro. Pe Axa prioritară VI – „Construirea, reabilitarea şi modernizarea şoselelor de centură cu statut de drum judeţean”, autorităţile locale vor înainta spre finanţare proiectul de amenajare a unei noi rute ocolitoare, cu fonduri nerambursabile apreciate la circa 30 milioane de euro. În cadrul Axei prioritare VII – „Diversificarea economiei locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Infrastructură publică de agrement”, municipalitatea suceveană va promova un proiect de reabilitare a parcului Şipote şi amenajarea unei zone de agrement, valoarea finanţării comunitare ridicându-se la aproximativ 13 milioane euro. Tot în POR, însă pe Axa IV – „Măsuri pentru transport urban. Achiziţii de mijloace de transport ecologice electrice”, ar urma să fie achiziţionate 40 de autobuze electrice pentru societatea de transport local TPL. Pe Axa prioritară IX – „Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban. Construirea şi modernizarea de locuinţe sociale”, Primăria Suceava va promova un proiect de construire de locuinţe sociale, fondurile atrase fiind calculate la 5 milioane de euro. Finanţare în valoare de 3 milioane de euro se doreşte a fi obţinută în cadrul proiectelor ce vor fi înaintate în cadrul Axei X – „Dezvoltarea infrastructurii educaţionale”, care au ca scop reabilitarea unor obiective din unităţile şcolare din municipiul reşedinţă de judeţ. De asemenea, în cartierul Obcini urmează a fi ridicată, cu fonduri europene ce însumează 3 milioane lei, o grădiniţă cu program prelungit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: