România nu prezintă o presiune migraţionistă crescândă

Am decis să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia

> A declarat Gabriel Oprea

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, a declarat ieri, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, că România nu prezintă o presiune migraţionistă crescândă. El a precizat că situaţia se menţine la parametrii anului trecut în ceea ce priveşte încercările de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât şi al numărului solicitărilor de azil.

„Am convocat astăzi (joi — n.r.) şedinţa Comitetului Naţional Special pentru Situaţii de Urgenţă pe tema evaluării riscurilor privind posibilul impact de securitate ca urmare a creşterii fenomenului imigraţionist la frontierele României. (…) Europa se confruntă în acest moment cu o criză a imigraţiei fără precedent generate de persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională, majoritatea provenind din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, care se îndreaptă în special spre state membre ale Spaţiului Schengen. La nivel regional această situaţie a creat o presiune migraţionistă deosebită în zona sudică şi sud-estică a Uniunii, mai ales în Italia şi Grecia, iar ulterior, a afectat state de tranzit precum Bulgaria, Ungaria, Austria şi ţări de destinaţie ca Germania, Franţa şi Suedia”, a declarat vicepremierul pentru securitate naţională la Palatul Victoria. Oprea a adăugat că odată cu apariţia şi diversificarea acestui fenomen în state din proximitatea României „instituţiile din domeniul securităţii naţionale au monitorizat permanent evoluţia din zonă, informând periodic factorii decidenţi cu pachete analitice, diagnoze, prognoze şi evaluări de risc asupra securităţii naţionale”. „Conform datelor consolidate la nivel naţional se poate concluziona că, în prezent, România nu resimte o presiune migraţionistă crescută ca urmare a accentuării fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest. Atât din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cât şi al numărului solicitărilor de azil situaţia înregistrată în prezent se menţine la parametrii anului trecut, nefiind semnalate creşteri semnificative ale acestor indicatori”, a mai declarat vicepremierul pentru securitate naţională.

Măsurile de securitate la frontiera cu Serbia vor fi întărite, a anunţat Gabriel Oprea. Potrivit acestuia, din punct de vedere geostrategic România securizează 2.070 de km la apropierea frontierei externe a UE din care 546 la graniţa cu Serbia. „Avem în vedere intensificarea cooperării dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, ca aspect de interes privind securitatea frontierei de stat, creşterea capacităţii operative la frontiera cu Serbia, creşterea capacităţii operative a frontierelor în zona de risc prin mijloace tehnice şi aparatură de observare fixă şi mobilă pe timp de zi şi pe timp de noapte”, a declarat vicepremierul pentru securitate naţională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: