Potrivit Institutului de Politici Publice

Suceava are cel mai mic tarif la serviciul de salubritate

> Tariful de 185 de lei pe gigacaloria furnizată consumatorilor casnici situează municipiul reşedinţă pe locul 9 în ţară > La capitolul cost al unei călătorii pe mijloacele de transport în comun, cu 2 lei pe bilet, Suceava este pe poziţia a şasea la nivel naţional

 Municipiul Suceava are cel mai mic tarif la serviciul de salubritate prestat către populaţie. Municipiul reşedinţă de judeţ se situează pe poziţia întâi pe ţară din acest punct de vedere, relevă un recent audit al calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice al Institutului de Politici Publice (IPP), municipiul vecin, Botoşani, având, spre exemplu, 7,12 lei pe lună şi persoană, tarif cu care este pe locul 18 la nivel naţional. Studiul IPP oferă informaţii despre calitatea şi costurile asociate serviciilor de utilităţi publice, respectiv a celor de salubritate, alimentare cu apă şi canalizare, termoficare, iluminat public şi transport public.

Astfel, în ceea ce priveşte serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, cu 53% pierderi pe reţelele de transport, municipiul Suceava este situat pe locul 23 la nivel naţional, între reşedinţele de judeţ, plus municipiul Bucureşti, iar tariful la apa potabilă furnizată consumatorilor casnici, de 4,33 de lei pe metrul cub, îl plasează pe cea de a 30 poziţie în clasament.

Suceava are 63% dintre gospodării branşate la reţeaua de termoficare centralizată, fiind pe al cincisprezecelea loc, în timp ce, cu pierderi de 40% pe reţele de transport şi distribuire, se află pe cel de al paisprezecelea. Tariful de 185 de lei pe gigacaloria furnizată consumatorilor casnici situează municipiul pe locul 9 în ţară, în timp ce, potrivit studiului IPP, cu 741,27 de lei pe gigacalorie – subvenţie pentru aceeaşi categorie de beneficiari – Suceava ocupă locul 26 la nivel naţional.

Ponderea străzilor cu iluminat public este de 100%, calitatea managementului acestui serviciu făcând ca municipiul Suceava să fie pe cea de-a şaisprezecea poziţie, iar din perspectiva numărului de reclamaţii, adică 2.000, reşedinţa de judeţ fiind pe locul 36. Un loc mai puţin onorabil, respectiv 37, îl ocupă Suceava la costul total al iluminatului public, cu 13,26 lei pe locuitor şi an, în raport, spre exemplu, cu municipiul Botoşani, care cheltuieşte 1,44 lei pe locuitor şi an.

La transportul public local, efectuat de societatea TPL a Primăriei, cât şi de operatorii în regim privat maxi-taxi, din punct de vedere al gradului de modernizare, municipiul Suceava este pe locul al patrulea la nivel naţional, iar la capitolul cost al unei călătorii, cu 2 lei pe bilet, reşedinţa de judeţ se află pe poziţia a şasea în ţară.

Institutul de Politici Publice (www.ipp.ro) a făcut evaluarea „în baza unor indicatori tehnici şi financiari pentru următoarele servicii: alimentare cu apă şi de canalizare, salubritate, termoficare, iluminat public şi transport public, respectiv a voturilor cetăţenilor”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: