Ministrul sănătăţii

Sunt convins că vom găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor

Nicolae Bănicioiu

Nicolae Bănicioiu

Ministrul Nicolae Bănicioiu anunţă că, săptămâna aceasta, se va întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, pentru a găsi soluţii de majorare a veniturilor medicilor. „Mă voi întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, şi sunt convins că vom găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune în care vom reuşi şi cred că am arătat în aceşti ani că îmi respect angajamentele!”, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

El îşi exprimă convingerea că „împreună — toate puterile statului” vor găsi o soluţie pentru medici. „Chiar dacă Înalta Curte a decis că medicii sunt funcţionari publici, sunt convins că împreună — toate puterile statului — vom găsi o soluţie pe care medicii o merită, pentru că fără un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca naţiune”, spune Bănicioiu.

El subliniază că, de când este la Ministerul Sănătăţii, în fiecare zi a „observat, analizat şi dezbătut problema salariilor medicilor şi a personalului medical”. „Am văzut în aceste zile reacţia medicilor şi voi face tot posibilul că meseria aceasta să primească respectul cuvenit. Ca medic, sunt alături de colegii mei, care lucrează zi de zi pentru binele tuturor pacienţilor, în condiţii şi cu salarii care nu reflectă importanţa medicilor şi a personalului mediu sanitar. Tot ca medic, ştiu câtă muncă şi dăruire trebuie zi de zi, ora de oră, depuse de colegii mei pentru a-şi îndeplini nobila misiune. Ca ministru, am luptat şi am reuşit, cu sprijinul premierului Victor Ponta şi al colegilor mei, să deblocăm posturi, să redeschidem spitale închise de cei care acum vin cu soluţii miraculoase, dar care nu au făcut nimic cât au fost la guvernare. Am reuşit să majorăm veniturile la 1 ianuarie 2015 pentru 300.000 de oameni din sistemul sanitar, dar mai sunt multe de făcut. Să nu uităm că Ministerul Sănătăţii a propus modificarea legii Sănătăţii pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcţionar public!”, mai scrie Nicolae Bănicioiu.

Tot pe Facebook a fost creat un grup de discuţii, intitulat „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”, unde doctorii solicită, între altele, eliminarea statutului de funcţionar public al medicului şi salarii decente.

Pe 3 decembrie anul trecut, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că un medic angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public şi, în consecinţă, el poate fi inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie. Instanţa supremă dădea această decizie după ce fusese sesizată de Curtea de Apel Târgu Mureş pentru rezolvarea unei probleme de drept într-un dosar penal, în care un medic chirurg a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: