Venind în sprijinul ideii proiectului „Suceava – Capitală culturală europeană”

Deputatul Alexandru Băişanu face o invitaţie la teatru tuturor sucevenilor

alexandru baisanu 2015Deputatul Alexandru Băişanu vine în faţa tuturor sucevenilor cu o invitaţie la teatru pentru vineri, 21 august, de la ora 19, în sala mare a Casei de Cultură, unde se va putea viziona gratuit spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, după piesa cu acelaşi nume de I.L. Caragiale, în interpretarea unor actori de la Teatrul Municipal „Mihai Eminescu” din Botoşani.

„Intrarea va fi liberă, dar se va face pe bază de invitaţie, iar invitaţiile vor putea fi rezervate de orice cetăţean, pe pagina mea de pe Facebook, cea de persoană publică sau nominal, de la cabinetul meu. Dacă numărul celor care vor intra pe pagina mea şi vor lua o invitaţie va fi mai mare decât capacitatea sălii, de 750 de locuri, vom face acelaşi spectacol şi pe 22 şi 23 august. Invitaţiile vor fi rezervate printr-un simplu click, după principiul primul venit, primul servit. Primii doritori îşi pot rezerva invitaţii pentru ziua de vineri, celelalte invitaţii fiind valabile pentru a doua, respectiv a treia zi de teatru” a declarat deputatul ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. El a ţinut să precizeze că va plăti această manifestare, cu sprijinul a câţiva prieteni care iubesc cultura. „Eu vă spun că este o iniţiativă personală, o fac din tot sufletul, din toată inima, decât să dau baloane şi sarmale, mai bine dau cultură”.

„Interesul este al nostru, al cetăţenilor care plătesc taxe şi care doresc şi suflet, nu doar betoane”

Iniţiativa aducerii teatrului în faţa cetăţenilor din municipiul Suceava, chiar din judeţ, „nu e doar pentru un moment”, a spus Alexandru Băişanu, ci el şi-ar dori ca aducerea unor spectacole de teatru în faţa publicului sucevean „să se încetăţenească”. „Această acţiune, până la urmă trebuie să aibă rolul de a demonstra că în Suceava există public pentru o astfel de zonă culturală, există oameni care iubesc cultura cu adevărat, există o foame de cultură care n-a fost întreţinută, niciodată, de niciunul din cei care au condus municipiul Suceava, din fotoliul de primar. Dacă Primăria nu vrea, dacă Primăria nu poate, am zis, împreună cu o mână de nebuni frumoşi, s-o facem noi, să le dăm o lecţie celor care dorm cu pavelele sub cap, nu cu Gogol, nu cu Caragiale, nu cu cultura românească”.

Deputatul a precizat că a fost aleasă piesa de Caragiale pentru a transmite un mesaj clar, acela că „oamenii politici trebuie să înţeleagă că cetăţenii doresc şi altceva, nu numai ce pot oferi ei”. „Interesul este al nostru, al cetăţenilor care plătesc taxe şi care doresc şi suflet, nu doar betoane”.

Băişanu a spus că iniţiativa de a aduce spectacolul de teatru în viaţa sucevenilor vine în sprijinul ideii proiectului „Suceava – Capitală culturală europeană”, la a cărui documentaţie se lucrează, rugând sucevenii „să fie alături de cultură, pentru a da o palmă, evident spirituală, tuturor celor care nu au înţeles că oraşul acesta trebuie iubit şi nu stăpânit, că trebuie să hrănim şi suflete, nu numai buzunare”.

El este de părere că Suceava poate avea teatru, filarmonică şi teatru de păpuşi prin colaborarea cu teatrul botoşănean, fiind de ajuns doar ca „oficialităţile de la noi să se întâlnească cu cele de la Botoşani şi să sprijine financiar o strategie de teatru în Suceava”.

Deputatul Alexandru Băişanu susţine că Suceava are public iubitor de teatru, dar un cetăţean care câştigă 800-1000 de lei lunar nu-şi permite să dea 100 de lei pe un bilet la teatru. „Noi venim acum în sprijinul cetăţeanului, oferind această idee de gratuitate, sper ca şi Primăria să facă acest lucru. De ce n-am încerca să aducem cultura în faţa oamenilor, să îi scoatem din mall, să-i aducem în Casa de Cultură la un spectacol?”

„Oraşul Suceava se iubeşte, nu se stăpâneşte”

Referitor la proiectul „Suceava – Capitală culturală europeană”, Băişanu a spus că joi s-a desfăşurat o întâlnire pe tema acestuia, unde s-a stabilit un calendar minimal, exprimându-şi speranţa ca reprezentanţi ai societăţii civile care au preluat munca de redactare a dosarului de candidatură să reuşească să-l depună până la data de 10 octombrie: „Sunt unul dintre cei care sprijină foarte serios, nu numai cu sufletul şi mintea, ci şi financiar acest proiect. Eu voi fi alături de fiecare dată când îmi vor cere sprijinul. Mi-am exprimat disponibilitatea clară de a contribui cu toate resursele, nu vreau să fac prea multe comentarii, îmi doresc să-i las să muncească şi sper, din tot sufletul, ca şi Primăria Municipiului Suceava să se alăture acestui proiect, proiect al societăţii civile. Eu consider că, aşa cum s-a întâmplat şi la Sibiu, cultura poate fi un motor de dezvoltare şi de civilizaţie, pentru toate păturile sociale, pentru toţi cetăţenii. În acelaşi timp, cred că Primăria trebuie să se implice activ pentru a face accesibilă cultura şi actul cultural, ea trebuie să fie un promotor al culturii şi nu numai al culturii, ci al tuturor manifestărilor care pot aduce beneficii spirituale şi materiale cetăţenilor din oraşul respectiv. Oraşul Suceava se iubeşte, nu se stăpâneşte”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI