Egiptul a inaugurat cu mare fast extinderea Canalului Suez

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a inaugurat ieri, cu o fastuoasă paradă navală şi în prezenţa mai multor şefi de stat, printre care preşedintele francez Francois Hollande, extinderea Canalului Suez, în încercarea de a relansa economia ţării, puternic afectată, informează AFP.

Ceremonia, anunţată drept una grandioasă de Cairo, riscă, însă, să fie eclipsată de o nouă atrocitate comisă de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), ramura egipteană, care ameninţă să execute un tânăr ostatic croat ce lucra pentru o companie franceză. Aceasta se întâmplă într-un moment când Sissi, fost şef al armatei care l-a destituit în urmă cu doi ani pe preşedintele islamist Mohamed Morsi şi a reprimat în mod implacabil orice opoziţie, vrea să-i asigure pe turiştii şi investitorii străini că a restaurat securitatea ţării.

Deschis în 1869, Canalul de Suez leagă Marea Roşie de Marea Mediterană. Aceasta este una dintre rutele esenţiale ale comerţului mondial şi o sursă preţioasă de venituri pentru Egipt, care încearcă să-şi relanseze economia aflată în criză după revolta din 2011, care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak.

Extinderea canalului reprezintă una dintre lucrările cele mai preţioase pentru Abdel Fattah al-Sissi, care, abia ales în 2014, a lansat cu mare pompă acest proiect ce presupune deschiderea unei noi căi, ce dublează, pe o lungime de 35 de kilometri, celebrul canal lung de 93 de kilometri, precum şi lărgirea şi adâncirea unui tronson de alţi 37 de kilometri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: