Un tablou de Picasso evaluat la peste 25 de milioane de euro a fost confiscat în Corsica

Un tablou de Picasso cu o valoare estimată la peste 25 milioane de euro, considerat de autorităţile spaniole ca neputând fi exportat, a fost confiscat vinerea trecută de pe o ambarcaţiune în insula franceză Corsica, au anunţat autorităţile vamale franceze, transmite France Presse. O „tentativă” de a exporta în Elveţia de la biroul vamal din Bastia (oraş din Corsica) a unui tablou de Picasso, «Head of a young woman», joia trecută, a atras atenţia oficialilor francezi, conform unui comunicat al Vămii franceze. În timpul verificărilor, căpitanul vasului nu a reuşit să prezinte decât un document de evaluare a operei şi o motivaţie emisă de justiţia spaniolă după pronunţarea deciziei, redactată în limba spaniolă şi datată mai 2015, ce confirmă că este vorba de o comoară naţională spaniolă care în niciun caz nu putea fi scoasă din Spania.

Acest tablou, „de o valoare estimată la peste 25 milioane de euro”, conform autorităţilor vamale, este proprietatea lui Jaime Botin, faimos bancher spaniol a cărui familie s-a aflat printre fondatorii Băncii Santander în 1857, devenită primul grup bancar din ţară. Bărbatul, în vârstă de 79 de ani, nu se afla la bordul navei, deţinută de o companie la care el este acţionar şi aflată sub pavilion britanic, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Vămii franceze. S-a mai precizat că cererea de export înregistrată la Bastia nu a fost făcută în numele său. O primă cerere a fost depusă în decembrie 2012, în Spania, pentru a scoate definitiv tabloul de pe teritoriul său cu destinaţia Londra. Ministrul culturii s-a opus şi, în 2015, Audiencia Nacional, una dintre cele mai înalte instanţe spaniole, a decis că opera nu poate fi exportată, dat fiind că face parte din „bunurile de interes cultural” care nu au dreptul să părăsească teritoriul naţional.

Autorităţile franceze aşteaptă acum o eventuală cerere din partea Spaniei pentru a recupera lucrarea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: