Daniel Constantin

Măsura dedicată infrastructurii din mediul rural va fi lansată la începutul lunii septembrie

Ministerul Agriculturii a deschis până în prezent principalele 10 măsuri din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu finanţări de peste 900 de milioane de euro, iar la începutul lunii septembrie va fi lansată şi măsura dedicată infrastructurii din mediul rural, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul de resort, Daniel Constantin.

Noul PNDR 2014-2020 destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 14 măsuri de finanţare şi fonduri totale de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar 1,347 miliarde de euro contribuţia naţională. SubMăsura 7.2 — Investiţii în infrastructura de bază are o alocare totală PNDR pentru 7 ani de 1,103 miliarde de euro, din care 935.505.962 euro din fonduri europene şi 167.730.716 euro de la bugetul de stat.

Potenţialii beneficiari ai fondurilor europene au fost informaţi în cadrul întâlnirilor din teritoriu despre simplificările aduse noului program, despre sistemul online şi în mod continuu de depunere de proiecte, despre partea de achiziţii cu beneficii şi simplificări atât pentru sectorul public cât şi pentru cel privat, precum şi despre avize, care nu mai sunt necesare la depunerea proiectului ci doar la momentul în care semnează contractul de finanţare.

Ministrul a mai menţionat că a profitat de aceste vizite pentru a le vorbi fermierilor şi despre trecerea la o formă de organizare bazată pe grupuri de producători şi cooperative. „Acesta este cel mai important lucru în perioada următoare, să trecem la o formă de organizare pe bază de grupuri de producători, pe bază de cooperative. (…) Eu le-am prezentat avantajele pe zona de cooperative şi chiar le-am spus că în luna august vom veni cu o ordonanţă care să aducă beneficii pentru cei ce se constituie în grupuri de producători sau cooperative. Facilităţi fiscale, cu alte cuvinte, pentru cei care se asociază, şi chiar avem un proiect de ordonanţă pe care o să-l facem public în perioada următoare. Pe de o parte trebuie să le dăm avantaje pentru a-i organiza şi pe de altă parte venim cu facilităţile fiscale şi suplimentări de 20% dacă aplică ca şi cooperative”, a mai adăugat ministrul.

Potrivit sursei citate, următoarele judeţe vizitate în cadrul Caravanei vor fi cele din zona Moldovei, respectiv Bacău, Galaţi Botoşani, Suceava, iar ulterior zona de sud-vest, Caraş, Mehedinţi, însă până la sfârşitul acestui an „vrem să mergem cu caravana în toată ţara”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: