Pe teritoriul a nouă primării din judeţ, 244 de imobile şi 435 de arbori care ar putea ceda vijeliilor

> Alte 22 de primării au raportat că nu există vreun risc, în timp ce 73 nici măcar nu au catadicsit să facă inventarul solicitat de ISU

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” al judeţului Suceava a cerut celor 114 primării sucevene să inventarieze clădirile şi arborii care ar putea să aibă de suferit de pe urma furtunilor. Demersul survine incidentului de la Grupul „Andronic Motrescu” din municipiul Rădăuţi, de luna trecută, când vântul puternic a smuls acoperişul clădirii cu destinaţie şcolară şi l-a purtat prin aer circa 100 de metri, deasupra unor arbori înalţi de peste 20 de metri.

„Încă de pe 15 iulie, anticipând mişcări deosebite de curenţi de aer, în urma temperaturilor toride, am trimis către cele 114 unităţi administrativ-teritoriale adrese prin care am cerut să se facă o evaluare şi să ni se transmită riscurile” subliniază generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU. Potrivit acestuia, 73 dintre primării nu au catadicsit să dea vreun răspuns, iar, dintre cele care au făcut totuşi inventarul privind potenţialele situaţii periculoase, 22 au raportat că pe respectiva rază administrativ-teritorială nu există niciun fel de risc. În schimb, pe teritoriul administrativ al celor nouă comune, oraşe şi municipii care au răspuns adresei, au fost semnalate 244 de imobile cu risc de prăbuşire la mişcări atmosferice puternice, printre care şi un obiectiv şcolar din oraşul Dolhasca. Pe de altă parte, din raportările primăriilor rezultă că vijeliile ar putea pune la pământ 70 de arbori de pe drumurile laterale şi alţi 365 de pe drumurile comunale şi cele judeţene.

„Încercăm să facem o evaluare şi o monitorizare foarte clară a acestor riscuri, pentru că una este atunci când înregistrăm pierderi materiale, iar alta este atunci când vorbim despre vieţi omeneşti” relevă şeful ISU.

În ceea ce priveşte Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Ion Burlui precizează că, lucrarea fiind una de rezistenţă, Inspectoratul în Construcţii Suceava face investigaţii, astfel încât să se poată stabili cui revine răspunderea pentru evenimentul care, numai printr-o fericită conjunctură, nu s-a soldat cu pierderi umane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: