Pericolul care pândeşte dinspre iazurile de decantare

Milioane de tone de steril din iazul de decantare de la Tărnicioara țin sub teroare locuitorii a 4 localități

Milioane de tone de steril din iazul de decantare de la Tărnicioara țin sub teroare locuitorii a 4 localități

> „Nu vreau să fiu pesimist, nici să gândesc negativist, însă vreau să spun că nu este de joacă cu aceste iazuri de decantare”, atrage atenţia şeful ISU, generalul de brigadă Ion Burlui > Halda de steril de pe lângă iazul din Tărnicioara are o înălţime de 80 de metri, 8 milioane metri cubi de steril tronând ameninţător asupra a 120 de gospodării

Iazurile de decantare de pe lângă fostele exploatări miniere din judeţul Suceava revin în centrul atenţiei. Zilele trecute, acestea au făcut obiectul unor controale ale Inspectoratului pentru Situaţia de Urgenţă „Bucovina”, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, iar verificările continuă.

Generalul de brigadă, Ion Burlui, şeful ISU, trage un semnal de alarmă în special asupra pericolului pe care îl reprezintă sterilul de la iazul Tărnicioara. Mesajul survine „antecedentelor” în acest sens, în urmă cu 9 ani, pe fondul unor precipitaţii masive şi blocării sondei inverse de la baza iazului, în zonă fiind cât pe ce să se producă un dezastru ecologic. „Nu vreau să fiu pesimist, nici să gândesc negativist, însă vreau să spun că nu este de joacă cu aceste iazuri de decantare”, a pus în vedere generalul de brigadă, în şedinţa Colegiului prefectural, dând ca exemplu un incident din Italia, când un blocaj similar „a dus la vale un munte de steril”. Ion Burlui reliefează că la Tărnicioara se înregistrează o eroziune a stratului fertil de pe panta haldei de steril, inclusiv a vegetaţiei cu rol de stabilizare a terenului. „Efectiv se erodează panta şi, categoric, stratul vegetal”, semnalează şeful ISU Suceava. În plus, iazul de la Tărnicioara nu mai este supravegheat, cauza reprezentând-o lipsa de resurse financiare pentru plătirea paznicilor. „La ora la care vorbim, nu mai există pază permanentă. Am înţeles, de la factori abilitaţi, că nu există finanţare, o persoană din Ostra mergând din când în când să vadă ce mai este pe acolo”, a explicat generalul de brigadă Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava.

În anul 2006, ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi au afectat digul de protejare a pârâului Scăldători, pietrele şi material lemnos ducând la blocarea grătarului canalului deversor şi sondei inverse. La acea dată, numai o minune a făcut ca masa de steril să nu o ia la vale peste locuinţele din preajmă. În perioada 23-26 iulie 2008, ca urmare a blocării cu aluviuni a intrării în galeria de subtraversare, în amonte de barajul Scăldători s-a adunat un volum de circa 100.000 de metri cubi de apă. Dacă ploile ar fi continuat, apele ar fi putut trece peste baraj şi antrena sterilul pe infrastructura rutieră din preajmă, cât şi în perimetrul locuit. Fenomenul a fost unul deosebit de periculos, sterilul ameninţând localităţile Ostra, Stulpicani, Gemenea şi Frasin. În cazul unei avarii catastrofale la iazul de decantare Tărnicioara de suferit ar avea 120 de gospodării şi operatori economici, infrastructura de transport, reţelele de energie electrică, precum şi alimentarea cu apă potabilă a populaţiei. Suprafaţa iazului de decantare Valea Tărnicioarei este de 28,5 hectare, halda de steril cu o înălţime 80 de metri având un volum de 8 milioane metri cubi.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a emis Acordul de mediu nr. 3/12.09.2007 pentru „Închiderea şi ecologizarea carierei Ostra”, în care sunt prinse şi lucrările de reabilitare ecologică a iazurilor de decantare Poarta Veche, Ostra şi Tărnicioara. Ecologizarea iazului de decantare Valea Străjii era prevăzută prin Proiectul tehnic de închidere şi ecologizare a perimetrului Leşu Ursului, inclusiv a Uzinei de preparare Tarniţa, potrivit Acordului de mediu nr. 2/ 17.04.2008. Cea mai mare parte a sterilului provenit de la flotaţia de minereuri neferoase a fost depus pe iazul de decantare Valea Tărnicioarei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: